Les vacances d'estiu són a tocar i les estafes les acompanyen. Molts són els qui a finals de maig comencen a planificar les escapades que realitzaran durant els mesos de juny, juliol i agost, si no ho han fet abans, però els lloguers de vacances s'han convertit en un nínxol de mercat per als defraudadors. La Policia Nacional juntament amb Airbnb i Confianza Online alerten per evitar aquestes estafes. Segons les dades amb què compta un estudi realitzat per la famosa plataforma d'habitacions i apartaments, gairebé la meitat dels enquestats confessa que és incapaç d'identificar una pàgina web falsa de vacances, viatges o allotjaments. Per què?
Les principals raons d'aquesta facilitat per enganyar el comprador es donen per l'especialització i sofisticació dels estafadors. Aquests aprofiten tots els seus estratagemes: pàgines web clonades, missatges de text amb trampa, correus electrònics sospitosos i la utilització de les xarxes socials. Per això, si no vols ser víctima d'un d'aquests fraus que t'arruïni les teves vacances aquest estiu, atent a les reserves d'estades i allotjaments durant l'època més intensa de l'any. La Policia Nacional, Airbnb i els experts porten consells per no caure en aquestes trampes, en molts casos, milionàries.
Recomanacions per evitar estafes vacacionals
Un dels fraus més comuns quan s'està reservant l'allotjament per a les vacances d'estiu, en tots els grups d'edat, és el phishing. Aquesta tècnica consisteix a guanyar-se la confiança de les persones perquè comparteixin informació confidencial a través de correus electrònics, missatges de text o trucades falses. Com evitar això? La Policia Nacional, juntament amb altres experts i Airbnb, recomanen no fer mai clic als enllaços que no esperis, especialment els adjunts a correus electrònics que solen redirigir a webs falsos dissenyats per assemblar-se a pàgines amb què s'està familiaritzat.
Els enllaços no esperats, malgrat ser l'estafa més comuna ara per ara, no és la més cridanera. Existeix un nombre important d'ofertes "sospitosament" barates o els dipòsits alts. "Si una oferta o promoció sembla massa bona per ser veritat, podria ser una estafa i és millor acabar tota comunicació immediatament", han explicat aquest dimarts en un comunicat conjunt la Policia Nacional i Airbnb. Els altres consells per evitar fraus vacacionals se centren a romandre a la plataforma per reservar, pagar i comunicar, així com per utilitzar una contrasenya diferent per a cada compte que es crei, habilitant l'autentificació de dos factors. En cas de ser estafat, la recomanació és denunciar els fets a qualsevol comissaria de policia.