Accident laboral durant una campanya de sanejament de bestiar a la província de Badajoz. Una vaca cega ha matat el veterinari que l'estava atenent després de colpejar-lo al cap fortuïtament amb les banyes. Els fets han tingut lloc aquest dilluns en una finca d'Alconchel, coneguda com a La Zarzita, segons ha informat 112 Extremadura. El propietari de l'explotació ha estat el primer en assistir al facultatiu, mentre alertava els serveis d'emergències, que s'han activat amb diversos sanitaris del PAC d'Alconchel i una UME (Unitat Mòbil d'Emergències) 1.2 de Jerez de los Caballeros, juntament amb patrulles de la Guàrdia Civil.

El veterinari ha mort per les ferides al cap

El veterinari mort, de 56 anys, és Joaquín Pereda Iribarnegaray, d'origen basc encara que havia viscut gran part de la seva vida a Almendralejo (Badajoz). Segons ha avançat el diari Hoy, l'accident laboral va passar sobre les les sis de la tarda d'aquest dilluns, en uns terrenys ramaders on pasturen vaques manses i on el facultatiu realitzava un reconeixement a la vaca cega, que va fer un moviment brusc i va colpejar a la templa l'home, que va morir poc després al centre mèdic a causa de les lesions, malgrat la ràpida actuació dels serveis d'emergència.

El ferit de gravetat va ser traslladat en ambulància fins al Centre de Salut d'Alconchel, on no van poder fer res per salvar-li la vida. El cadàver de Joaquín, segons ha explicat el mitjà citat, ha estat traslladat aquest dilluns a la nit a l'Institut de Medicina Legal d'Extremadura, a Badajoz, per realitzar-li l'autòpsia, encara que s'espera que aquesta anàlisi reveli la mort per l'asta de la vaca cega que el va colpejar de forma accidental al cap durant un moviment brusc.

Què és la campanya de sanejament ramader?

L'actuació del veterinari mort s'engloba dins de les conegudes com a campanyes de sanejament ramader i es desenvolupen amb l'objectiu de reduir la incidència d'algunes malalties i fins i tot la desaparició d'altres. Així el regula l'Ordre de 25 de novembre de 1978, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), pel que s'estableixen normes per al desenvolupament de les campanyes de sanejament ramader. Principalment per combatre i erradicar, principalment, la tuberculosi i la brucel·losi, dues malalties transmissibles a l'ésser humà.