Es podria pensar que una moneda de pesseta ja no serveix per a res i és un simple tros de metall sense cap mena de valor econòmic. Fa dues dècades des d’aquell any 2002 en què van deixar de funcionar i va entrar els euros van entrar en funcionament. El Banc d’Espanya va deixar de canviar-les el 30 de juny de 2021 i des d’aleshores han quedat com un simple record d’una altra època sense cap valor. O això és el que molta gent pensa, però està ben equivocada.

Aquest tipus de moneda poden ser molt valuoses. Les pessetes van estar en circulació durant més d’un segle i existeixen peces úniques. Precisament aquestes són les que tenen un valor més alt i les quals els experts en numismàtica desitgen tenir i poden arribar a pagar una gran quantitat per aconseguir. Com més única i més difícil d'aconseguir, més podrà arribar a pagar un col·leccionista si es troba en bon estat de conservació.

Segons un balanç publicat pel Banc d’Espanya, s’han arribat a conservar 262.000 milions de pessetes, el que equivaldria a 1.575 milions d’euros. Moltes d’aquestes són monedes de col·leccionistes, però també de gent que a vegades no sap que les té o estan oblidades en algun calaix de casa. Col·leccionistes de monedes ha publicat una llista de les que considera són les 10 monedes espanyoles antigues amb més valor per a les subhastes numismàtiques i una d'elles és una de 100 pessetes.

moneda 100 pessetes
Imatge de la moneda de 100 pessetes que pot arribar a valdre 250.000 euros / Foto: Cedida

La pesseta més cara de la història

Es tracta d’una moneda que va ser encunyada l’any 1870 en or i amb un valor de 100 pessetes. Per ella es podrien arribar a pagar 250.000 euros, ja que és una peça molt estranya i pràcticament única. De fet, només n’hi ha 12 exemplars coneguts, sis en una col·lecció privada i les altres sis a la Fàbrica de Moneda i Timbre. La seva demanada és molt alta i atrau tant a col·leccionistes de pessetes com de monedes espanyoles en general, motiu pel qual pot arribar-se a pagar un valor tan alt per ella.