Tenir pessetes a casa després de l'entrada de l'euro a Espanya l'1 de gener del 2001 pot ser un problema, però també pot fer-te una mica més ric. I, això, per què? Principalment perquè ja no és el tipus de canvi que té l'antiga moneda espanyola amb la de la majoria de països de la Unió Europea, sinó la seva antiguitat. En aquest supòsit, el valor en el mercat de col·leccionisme seria superior al del tipus de canvi, especialment si l'estat de conservació és bo. A més, el gran handicap que suposa no poder intercanviar-les per euros, pel fet que el 30 de juny de 2021 va ser l'últim dia que van poder canviar després de 19 anys sense pessetes, fa pensar que són estalvis que s'han anat per can Felip. Però no ha de ser necessàriament així.

Depèn de l'any d'emissió de la pesseta tindran més valor

Moltes persones tenen a casa guardades pessetes encara, i d'altres no saben que les han perdut pels racons de les habitacions. Per això, si sabeu que en teniu o les trobeu potser és una oportunitat, tot i no poder canviar-les directament per euros al banc. Així doncs, el primer que hem de fer quan descobrim una caixa o bossa d'aquestes monedes que van circular fins al 30 de juny de 2002 és fixar-nos en el valor que té i l'any. Fins i tot aquelles petites que pensem que no podríem col·locar al mercat per no haver estat en el seu moment unes quantitats importants, en alguns casos ens sorprendran. Un exemple seria la de 5 pessetes de 1957, que arriben fins als 1.000 euros per moneda en algunes subhastes. Però, d'altres, ens poden portar a amassar una petita fortuna.

Hi ha pessetes que van arribar a vendre's per 40.000 euros, especialment les subhastades a portals d'Internet. Tot i que les de 5 pessetes continuen sent, per la seva raresa en el mercat, les que més sortida tenen. Òbviament, segons l'any en el que van ser encunyades. La de 1949, que ja va sortir de la circulació habitual amb l'entrada de la democràcia a Espanya, arribaria a costar 36.000 euros si està en bon estat. En aquest cas, la limitació a tan sols 14 exemplars coneguts a l'Estat espanyol i que només va estar-hi tres anys en circulació fan que la limitada oferta faci pujar la demanda, i, per tant, el preu final. La mateixa moneda de 1870 també té un gran valor, tot i que menor, de 2.500 euros per peça.

On les venc?

Una vegada tens la moneda seleccionada arriba l'hora de vendre-la. Però, on? L'opció més recomanable es anar a llocs especialitzats i no dirigir-te directament a una botiga d'antiguitats o una pàgina web de subhasta en línia qualsevol. Per això és una bona idea veure si hi ha algun tipus d'esdeveniment de numismàtica a la teva ciutat, tot i que la gran majoria es troben a capitals provincials, de comarca i principalment en Barcelona o Madrid. De fet, fins fa ben poc el Mercat de Sant Antoni de la ciutat comtal era un referent en aquest àmbit.

Abans de vendre també s'ha de fer un treball de documentació (i de fotografia). La imatge serà l'atractiu que farà trontollar la balança cap a més o menys preu. També es pot jugar amb la venda individual o per lots. Tot i que sigui per Internet o en botigues especialitzades presencials, sempre es recomana fer la transacció en un lloc públic, especialment pel valor de la moneda i dels diners que rebrem a canvi. Una bona opció per netejar la casa d'aquestes monedes que només eren un record de temps passats i per la qual podem arribar a guanyar uns diners que mai van malament.