Sergio Delgado, de 32 anys i originari de Valladolid, es va desplaçar a Burgos amb el seu grup d'amics per celebrar el comiat de solter d'un d'ells durant el cap de setmana. Van arribar el divendres, i només unes hores més tard, la matinada de dissabte, el Sergio moria d'un cop de puny que li va clavar un jove de 23 anys, presumptament, en assabentar-se de la seva procedència. Això és el que han pogut esbrinar fins ara els investigadors de la Policia Nacional, que aquest diumenge han detingut el sospitós, acusat d'un delicte d'homicidi. Durant el registre de les seves pertinences li van trobar diversos fullets d'una organització ultra a les butxaques. 

Segons ha avançat El Mundo, els pamflets eren del Mancebos BCF, un grup d'extrema esquerra vinculat a Resaca Castellana, una organització d'aficionats ultres del Burgos Club de Futbol. No és el primer cop que la policia del municipi ha d'intervenir en baralles ocasionades pels membres d'aquests grups. La motivació futbolística és una de les teories que es contemplen com desencadenant d'aquest brutal atac, sense provocació per part del Sergio, tot i que el jove, segons han afirmat des del seu entorn, no tenia relació amb cap organització similar de Valladolid. 

L'alcaldessa de Burgos, Cristina Ayala, ha descrit l'agressió com un "delicte d'odi", mentre el seu homòleg de Valladolid, Jesús Julio Carnero s'ha mostrat "horroritzat" pels fets. Fa dècades que les dues ciutats tenen una forta rivalitat, no només a l'àmbit esportiu, sinó també sociopolític; diversos representants polítics acusen Valladolid de rebre més beneficis que ciutats com Burgos o Lleó, encoratjant l'enemistat entre els ciutadans. 

El cop el va matar a l'instant 

Eren al voltant de les cinc de la matinada quan Sergio va rebre el fatal cop. Ell i un altre amic s'havien desvinculat de la resta del grup i van entaular una conversa amb uns joves que s'havien trobat a la plaça Huerto del Rey a tocar de la zona de bars on havien passat la nit de festa. El presumpte agressor, en un determinat moment, va voler saber d'on eren Sergio i l'amic. Quan va contestar "de Valladolid", l'altre li va clavar un cop de puny tan fort que el va matar gairebé a l'instant

De fet, les primeres informacions que es van publicar dissabte indicaven una mort natural; només l'autòpsia va revelar el fatal cop que el Sergio va rebre al cap. L'informe forense va donar una nova perspectiva al cas, i els investigadors del Grup d'Homicidis es van sumar a les perquisicions. Identificar els implicats no va ser tasca fàcil, ja que la majoria dels amics del Sergio no era al lloc dels fets, i el company amb qui anava estava parlant amb altres persones; a això es va sumar el fet que la majoria de la gent que es trobava en aquells moments a la plaça havien begut, dificultant que recordessin amb claredat els fets. 

Repulsa per part dels grups polítics, i Resaca Castellana es desvincula 

Els ajuntaments de Burgos i Valladolid, totes dues ciutats governades pel Partit Popular, han firmat un manifest conjunt de repulsa, que també ha subscrit el president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco. L'associació extremista Resaca Castellano, però, s'ha desvinculat per complet: "Lamentem els trists esdeveniments i manifestem no tenir vinculació amb tals actes ni amb cap de les persones implicades", segons han publicat a les seves xarxes socials.