La Policia Nacional ha detingut 14 persones acusades d’haver destrossat amb grafitis diversos trens de l’estat espanyol. Els serveis ferroviaris més afectats són els de Barcelona, Mallorca i Madrid, però els perpetradors també van pintar en trens d’Aragó, Castella i Lleó, Cantàbria, Navarra i Múrcia. La majoria dels implicats són joves provinents de diversos països europeus que es desplaçaven a Espanya per fer les pintades, el que es coneix com a “turisme del grafiti”.

Més de 420.000 euros en danys

L’operació, en la qual han col·laborat efectius de la Interpol i del Centre d’Intel·ligència Contra el Crim Organitzat, s’ha saldat amb la identificació de 22 persones, de les quals s’han detingut 14 com a presumptes autors de 98 delictes de danys, la valoració dels quals es calcula que puja fins als 421.966 euros, segons ha informat l’ACN.  

Les investigacions van començar el passat mes d’abril, després que a les Illes Balears es registressin diverses denúncies per pintades als trens. Aquestes denúncies es remunten als darrers tres anys, i la policia va detectar un patró d’actuació que els va permetre connectar els diferents actes vandàlics com a part d’aquest “turisme del grafiti”.

Venien d’arreu d’Europa

La identificació dels involucrats va ser la part més complicada de les investigacions, ja que els detinguts, a part de desplaçar-se des de diferents països, canviaven de residència sovint tant a Espanya com a l’estranger. Finalment, durant el mes de gener es va poder localitzar 11 dels arrestats a les ciutats de Barcelona, on van pintar fins i tot vagons de metro, Madrid, Burgos i Lleó. Uns dies més tard d’aquestes primeres detencions, es van localitzar tres persones més a Palma de Mallorca, i també es va poder imputar a cinc sospitosos amb residència a Alemanya i a França.

Durant el registre dels seus domicilis els agents van trobar pots de pintura en aerosol amb els quals feien els grafitis, així com mòbils, càmeres de fotos i targetes gràfiques. A banda de fer pintades pels trens, els delinqüents gravaven tot el procés del seu viatge a Espanya, així com el moment en el qual realitzaven els grafitis.