El segon capítol de la sèrie Crims de TV3, el programa d’èxit de True Crime de Televisió de Catalunya, arriba aquest dilluns amb l’assassinat d’Isidre Matas, un home que, per encàrrec de la seva dona, Maria Àngels Fontecha, va ser assassinat a casa seva. El capítol resumirà en 50 minuts l’assassinat d’aquest home a Vilafant, a la comarca de l’Alt Empordà, l’any 1993 i les investigacions per provar que la seva parella va ordenar el crim per cobrar una assegurança de vida que tenia a favor del seu marit de 50 milions de pessetes.

Després que la dona, que va ser condemnada a presó 46 anys, contractés una assegurança de vida amb Catalana Occident, va començar a tramar el crim. Va aparaular l’assassinat amb Abel Barco i Ángel Luis Matos. Ells dos, el novembre de 1993 van intentar matar Isidre Matas en una primera ocasió, atropellant-lo a la carretera que uneix Portbou amb Figueres. Però no va sortir bé. El van atropellar mentre creuava la carretera, i si bé li van causar ferides molt greus, no van aconseguir el seu objectiu, que era matar-lo i repartir-se l’import de l’assegurança amb la seva dona.

Tres setmanes més tard, Isidre Matas, atacat de nou

Tres setmanes més tard es van presentar, els dos, al pis d’Isidre Matas i el van apunyalar. Encara s’estava recuperant de les ferides de l’atropellament, el que després es va poder saber que havia estat un intent d’assassinat frustrat. En aquesta ocasió no va tenir tanta sort i les ferides es van convertir en irreversibles i va morir tres dies després a l’Hospital de Figueres. 

2IsidreMatas
Imatge del programa Crims de TV3 sobre Isidre Matas

En un primer moment es va pensar que el cas estava relacionat amb un assalt per robar a casa de la víctima, però el crim va fer un gir de guió que va apuntar directament a una persona molt propera a Isidre Matas. Així ho explica també durant el capítol la periodista garrotxina Tura Soler, que va seguir el cas, l’any 1993. El propietari de dos videoclubs, veí de Vilafant, era a l’hospital, entre la vida i la mort, i la seva dona, seguia fent vida normal. 

Condemnada a 46 anys de presó

La policia va poder relacionar la dona, María Ángels Fontecha amb el crim i els dos autors materials, Abel Barco i Ángel Luis Matos. No era mala sort. Com tothom deia a Vilafant. Era un assassinat.

Després del judici, l’any 1995 la secció segona de l’Audiència de Girona va ordenar 46 anys de presó per la dona d’Isidre Matas per ser el cervell de l’assassinat dels 50 milions de pessetes. També la van acusar d'altres delictes per estafa, per l'assegurança que va signar i que volia cobrar després de la mort del pobre Isidre Matas. El mateix jurat va condemnar a Abel Barco i a Ángel Luis Matos a 52 i 49 anys de presó, respectivament, com a autors materials de l’assassinat de Matas i també de la temptativa, mesos abans.

Nova temporada de Crims TV3

La sèrie de True Crime d’èxit de TV3 va arrencar la setmana passada amb un rècord històric amb 546.000 espectadors i més d’un 23% de quota de pantalla. Carles Porta i el seu equip van explicar el segrest i l’alliberament del Kevin, un nen fill d’uns narcos colombians que van raptar uns coneguts del pare. Els Mossos el van poder localitzar a casa d’una dona i el Grup Especial d’Intervenció (GEI) el van poder alliberar. Aquest dilluns amb el cas d’Isidre Matas arriba el segon capítol.

Aquesta temporada també es narrarà l’assassinat de Sonia Rescalvo, la transsexual que va ser morta al parc de la Ciutadella, i que va ser el primer cas que van investigar els Mossos d’Esquadra. També s’explicarà el cas de l’assassinat de Manuela Pulido, Manoli, una noia de 19 anys que va ser assassinada per la seva parella, un noi de 18 anys, a Ponts, a la Noguera.