Arriben les vacances de Setmana Santa i amb elles els nervis i emoció d'algun viatge en parella, amb la família o el grup d'amics i amigues. Alguns dies fora serveixen per desconnectar i relaxar-se lluny dels missatges de feina o dels exàmens escolars, però la majoria també estem terroritzats davant de la possibilitat que ens robin a casa mentre som fora. Tanmateix, amb alguns senzills trucs, les autoritats i empreses de seguretat busquen aconsellar per evitar en la mesura possible un ensurt. Aquests són els consells més comuns que hem de saber abans d'anar-nos-en perquè no ens robin.

Trucs i consells que has de saber abans d'anar-te'n de vacances

Algunes de les recomanacions són del més lògic, com és revisar que els panys, les portes i les finestres estan en perfectes condicions i no s'han deteriorat, garantint que forçar l'entrada sigui el més difícil possible per als delinqüents. També, des d'empreses de seguretat recomanen no deixar senyals evidents que no hi ha ningú a casa durant dies, evitant abaixar totes les persianes, a més de desviar les trucades del telèfon fix al mòbil per no mostrar que som absents.

Trucada|Crida de telèfon mòbil / PxFuel

Desviar trucades del fix al mòbil pot ajudar-nos a evitar un robatori / PxFuel

Altres trucs necessiten l'ajuda d'algun familiar o amic, que ens pugui, per exemple, regar les plantes o buidar la bústia, ja que testos amb flors mortes o un correu excessiu són clars senyals que la casa és buida i una bona notícia per als lladres que pretenen entrar. A més, davant de les constants alertes de la policia, és important comprovar que no ens han marcat la porta de casa amb els típics marcadors.

Persianes, plantes, bústia i xarxes socials

Idealment, també s'aconsella comptar amb alarmes de seguretat i amb sistemes que obrin i tanquin automàticament algun llum dins de casa, que fingeixi almenys que hi ha vida i mantingui el comptador de l'energia en moviment, que és altre dels factors que poden detectar els lladres com a signe que el nostre habitatge és buit. Per a això podem comptar amb endolls intel·ligents que puguem controlar des del mòbil o, en el pitjor dels casos, podem deixar encès un petit llum.

Interruptor llum endoll / Europa Press

Mantenir un llum encès o comptar amb endolls intel·ligents permet fingir que hi ha algú a casa / Europa Press

Encara que totes aquestes estratègies són de manual i hi són a l'ordre del dia, l'arribada d'internet i les xarxes socials ha posat sobre la taula un nou factor que hem de tenir en compte a l'hora d'anar-nos-en de vacances. És, precisament, la utilització de les xarxes socials, en les quals últimament publiquem detalls sobre les nostres vides per presumir de viatge o mostrar algun dels nostres gustos. En cas de marxar de casa, publicar massa material pot exposar-nos als delinqüents, que podran fer-se una idea que estarem lluny durant un temps i, per tant, tenen possibilitats d'entrar sense que ningú sigui a casa.

A més d'aquests trucs, cal tenir en compte que les autoritats i cossos de seguretat estan a l'aguait durant aquestes èpoques de l'any, i que en cas de sentir sorolls estranys o tenir sospita d'alguna cosa que no ens quadra, el millor és no tocar res i cridar als Mossos d'Esquadra o policia de la localitat per avisar dels fets.