La Policia Nacional ha fet un comunicat per recordar i alertar sobre un dels mètodes més freqüents que utilitzen els lladres per marcar les nostres cases i saber si tenen via lliure per entrar a robar o no. Es tracta dels marcadors de plàstic a les portes dels habitatges, que van comprovant al llarg dels dies per saber si hi ha algú dins o si els habitants han sortit durant una temporada i l'immoble és buit.

Nova alerta policial per robatoris

Ho han fet a través de les seves xarxes socials, on han acompanyat l'alerta d'una foto dels marcadors de plàstic que han tornat a ser detectats a diverses zones d'Espanya. Les petites peces de plàstic se solen fer servir per col·locar-les entre el marc i la porta que, en cas d'obrir-se, cauen i demostren que algú ha accedit recentment per l'entrada. En cas que el dispositiu, que moltes vegades no es percep a simple vista, estigui intacte al cap d'uns dies, interpretaran que tenen via lliure per entrar a robar.

Marcadors utilitzats pels lladres per saber si som a casa / CNP

Marcadors utilitzats pels lladres per saber si som a casa / CNP

Els il·lustrats en la imatge difosa per la Policia són tan sols uns dels més comuns, entre els quals també es troben fils transparents de silicona o goma d'enganxar, entre altres materials com la fusta, que tenen el mateix objectiu: saber si els residents són o no a casa. Les bandes de lladres que se serveixen d'aquest mètode busquen cometre robatoris no-violents contra les persones, prioritzant entrar en moments en què la casa és buida per emportar-se el botí.

Tornen els marcadors de plàstic

Colant-se als portals, busquen les portes directes dels habitatges, on col·loquen els marcadors, que revisen passats uns dies -tornant a colar-se fingint ser el carter o alguna cosa per l'estil- per saber si és viable un robatori. Altres estratègies més conegudes inclouen fer marques als portals o en els timbres, que són molt més fàcils de detectar que aquestes petites peces de plàstic, així com les bústies desateses plenes de correu, persianes abaixades permanentment o si la llum del pis que vigilen s'encén habitualment.

Pany porta / Flickr

Els marcadors són només un dels mètodes utilitzats pels lladres per saber si tenen via lliure / Flickr

La Policia sol avisar també que, a més de tenir en compte aquests factors, l'experiència demostra que els lladres "van al més fàcil", per la qual cosa una porta tancada sense clau ni forrellat o una finestra oberta faran molt més viable el robatori a casa nostra que en una altra. A més, amb l'avanç de la tecnologia, s'ha detectat que algunes bandes de lladres vigilen les publicacions que fem i poden interpretar fotos en països remots per a les vacances com una oportunitat perfecta per saber que la casa és buida i entrar a robar.

Si en tornar d'un cap de setmana fora o d'unes vacances trobem el pany forçat, la porta mal tancada o els armaris i calaixos regirats o desperfectes, és essencial sortir de l'immoble i trucar als cossos de seguretat per poder posar la corresponent denúncia abans de tocar res.