El pròxim 21 de març entra en vigor la nova Llei de Trànsit, una sèrie de modificacions amb què la DGT ha endurit algunes de les seves sancions, a més d'incloure noves infraccions. Una de les més temudes i esperades és la d'agafar el mòbil mentre conduïm, encara que sigui només manipular-lo durant uns segons, que ara se sancionarà amb multes de 500 euros i la pèrdua de fins a sis punts del carnet de conduir.

Trucs per evitar agafar el mòbil mentre conduïm

L'enduriment de la mesura té per objectiu evitar els accidents mortals causats per distraccions, que suposen una de les causes més comunes, arribant al 31% en dades de 2020. De fet, un total de 319 accidents mortals van ser causats per aquesta raó, tres punts per sobre de les dades de 2019. Davant d'aquestes brutals multes per manipular el mòbil i del risc que suposa, tot i ser una acció freqüent entre els conductors, és recomanable tenir una sèrie de trucs per evitar la temptació.

Mòbil cotxe conduir foto selfie DGT / PxFuel

Tocar el mòbil mentre conduïm ara costa molt més car / PxFuel

El més fàcil és allunyar-nos d'ell una vegada al volant, ficant-lo en la guantera o dins la bossa o motxilla, fins i tot deixant-lo a la part posterior del vehicle o guardant-lo al maleter. I és que, en un món tan marcat per la tecnologia, tenir el mòbil al costat provoca la gran temptació de mirar missatges, contestar trucades o revisar les nostres xarxes socials, una cosa que ara serà una infracció considerada greu. També es poden buscar solucions sense necessitat de desterrar el nostre telèfon.

Salvar-nos de la brutal multa: sis punts i fins a 500 euros

Posar-lo en silenci o en mode avió per evitar que ens arribin notificacions amb so i, de nou, caure en la temptació d'agafar-lo per veure qui ens escriu, posant en risc la nostra vida i la de la resta d'usuaris de la via, és també un gran truc. A més, podem avisar les persones amb qui teníem una conversa de WhatsApp o una altra xarxa social a mitges que ens disposem a conduir i serem fora de servei durant un temps.

Tornant a dades de la DGT, utilitzar el mòbil mentre conduïm multiplica per quatre el risc de tenir un accident, igual com amb l'alcohol. És per això que, encara que sigui per posar en ordre el GPS, que cal portar al davantal del cotxe amb un suport homologat i es recomana usar amb veu per no haver de mirar la pantalla, costarà el doble de car, ascendint a la pèrdua de sis punts del carnet i multes de fins a 500 euros. Altres fonts de Trànsit adverteixen del gran perill per a la resta de persones quan ens distraiem al volant.

Mòbil cotxe conduir GPS Maps DGT / PxFuel

Fins i tot posar o canviar la ruta en el GPS és sancionable / PxFuel

I és que no concentrar-se a la carretera fa que fem menys atenció de la necessària a la carretera, provocant que perdem la perspectiva, no guardem la distància de seguretat amb el vehicle de davant, així com incapacitar-nos per mantenir una velocitat constant i augmentar significativament el temps de reacció davant d'un imprevist. A més, si es combina amb altes velocitats, el risc de provocar un accident es multiplicarà exponencialment. I és que, per exemple, tres segons de conducció a 120 quilòmetres per hora són equivalents a creuar la distància d'un camp de futbol.