La privacitat és un dret bàsic a què tots tenim dret. És molt important respectar la dels altres així com valorar positivament la d'un mateix. També denunciar quan sapiguem que s'està violant el dret d'una persona passant de la línia vermella.

La instal·lació de càmeres ocultes en hotels o habitacions de plataformes turístiques és una pràctica més habitual del que la majoria de gent creu. És molt important saber detectar-les i denunciar la seva instal·lació, ja que si no s'ha avisat l'hoste està violant la seva intimitat.

Recentment, s'ha popularitzat un vídeo en xarxes socials en el qual un professor de ciberseguretat aconsella sobre com detectar la presència de càmeres ocultes. Es tracta d'una pràctica denunciable per la qual cosa és bo conèixer aquests trucs.

El vídeo de Marcus Hutchins

L'encarregat de difondre el vídeo en el qual s'ensenya a detectar les càmeres ocultes és Marcus Hutchins, un professor de ciberseguretat. Es va fer famós quan va aturar els atacs ransomware WannaCry, un virus que afectava milions d'ordinadors.

En el vídeo l'informàtic recomana revisar bé tots els aparells elèctrics com carregadors de mòbil, detectors de fum o rellotges, també en racons i forats que hi hagi en una habitació desconeguda. Amb una llum intensa, pot servir el flaix de la càmera d'un telèfon mòbil. Recomana fer-ho als llocs més 'compromesos' com dutxes, el lavabo o els dormitoris.

camara oculta 1

El vídeo de Marcus Hutchins / TikTok

Perquè la comprovació sigui millor convé fer-ho amb els llums apagats, d'aquesta manera els dispositius d'enregistrament mostraran d'una forma més clara l'element que alerta de la seva presència, el reflex de la lent, que sol ser d'un color blavós.

La publicació de Marcus Hutchins ha estat compartida per moltes persones, el vídeo s'ha viralitzat a Tikok fins a arribar a més de 16 milions de visualitzacions. Pot tractar-se d'un consell molt útil per evitar que ens espiïn.

Extorsió a través d'imatges

Una dona barcelonina i dos homes es dedicaven a extorsionar altres persones. La senyora es gravava mantenint relacions sexuals amb les víctimes i després es filtrava el vídeo perquè la víctima pagués a canvi que el clip no s'enviés als seus familiars i amics.

Dos homes dominicans de 23 i 30 anys van denunciar aquesta pràctica recentment. Les víctimes eren extorsionades, primer se'ls demanaven 400 euros, després 620 i per últim 1.000. També rebien fotografies de persones decapitades i amenaçaven les seves famílies de mort.

La dona dels vídeos i els dos homes que gestionaven aquesta activitat han estat imputats. Aconseguien les víctimes a través d'un web de prostitució en la qual anunciaven serveis sexuals.