Cada vegada és menys habitual portar diners en efectiu a sobre. La gent s’ha acostumat a pagar amb la seva targeta de crèdit, especialment durant la pandèmia, quan s’utilitzava per tenir el mínim contacte amb altres persones. Aquest hàbit s’ha acabat mantenint i, de fet, cada vegada augmenta més. També els pagaments amb el telèfon mòbil. Aquests comportaments afecten especialment bars i restaurants, que veuen com així la gent ha deixat de donar-los propina pels seus serveis.

Per tal de recuperar aquest hàbit, una cadena de restaurants de Barcelona ha decidit adoptar un nou mètode per donar propines a Catalunya, però que ja és abundant en altres països d’Europa. Aquest pagament extra als treballadors de l’establiment continua sent opcional, però apareix inclòs en el tiquet. Concretament, hi figuren tres opcions: no pagar res, pagar un 5% del total o pagar un 10%. Aquests percentatges venen acompanyats de l’import exacte, així els clients poden veure quan estan destinant als empleats del restaurant. En només tres mesos des que ho van implantar el passat mes d’agost, el nombre de propines s’ha triplicat respecte del que tenien anteriorment.

Prop d’un 60% dels ciutadans paga amb targeta de crèdit

Aquest mètode de poder donar propina pagant amb targeta de crèdit podria donar una segona vida a un hàbit que semblava que començava a morir per la disminució del pagament en efectiu. Segons un estudi elaborat per VISA, un 57,8% dels ciutadans espanyols utilitzen una targeta de crèdit o dèbit com a mètode de pagament i només un 23,6% fan servir els diners en efectiu. Un altre tipus de pagament cada vegada més a l’alça és a través del telèfon mòbil, molt habitual sobretot en gent jove.

Les propines, una pràctica molt habitual en altres països

A l’estat espanyol no està molt estès entre la població donar propinar als cambrers, tot el contrari que a la resta de països. En alguns, fins i tot, arriba a ser obligatori o es considera de mala educació no deixar-ne. Als Estats Units fa temps que ja es fa servir aquest mètode per poder-la deixar fent el pagament amb targeta de crèdit, amb opcions de fins a un 25% del total. A Europa, la propina acostuma a ser voluntària, encara que la majoria de països ja la tenen inclosa en el compte. A Alemanya s’acostuma de deixa entre un 5 i un 10%. A Dinamarca, França, el Regne Unit o Suècia el tiquet té inclòs un concepte de taxa de servei que equivaldria a la propina i es mou entorn el 10 i el 15%. A Itàlia i Països Baixos també existeix un concepte similar, però els clients donen propina igualment.