Imatges d'horror en una granja de Múrcia. La Guàrdia Civil investiga un home per tenir a la seva explotació ramadera un total de 31 cavalls morts i escampats per tota la finca, la qual cosa comportaria un cas de maltractament animal. El Seprona (Servei de Protecció de la Naturalesa) de l'Institut Armat que va iniciar les actuacions a principis de maig, quan els veïns van alertar-los que en una granja de la zona hi havia restes d'equins en avançat estat de descomposició. Poc després els agents van localitzar el lloc i el seu responsable, i van accedir a la finca on van realitzar una exhaustiva inspecció, a la qual van certificar que alguns dels cadàvers podrien portar allà més d'un mes.

L'home, un cop va ser sorprès i el Seprona va certificar que hi havia 31 cadàvers de cavalls per diferents llocs de la granja, va assegurar que no havia retirat el ramat mort per no disposar d'assegurança de retirada que es fes càrrec de les despeses. Tanmateix, la Guàrdia Civil ha aconseguit constatar que l'individu i propietari dels animals no va facilitar els serveis d'un veterinari per donar tractament als animals quan es trobaven malament. Tot apunta que van patir una infecció respiratòria que els va portar fins a la mort.

Una vintena de cabres convivien amb els cadàvers dels cavalls

Però hi ha més. A més dels 31 cavalls, en una de les estances de l'explotació ramadera hi havia 20 cabres vives que convivien com podien amb 14 cadàvers dels equins en avançat estat de descomposició. És a dir, els animals que havien sobreviscut es veien obligats a estar durant setmanes amb els cossos putrefactes dels que havien mort abans. La Guàrdia Civil ja va realitzar una altra actuació on aquest home va ser investigat i al qui se li van instruir diligències pel mateix delicte. En aquella ocasió, fa poc menys d'un any, la troballa dels policies va ser d'una quinzena de cadàvers, també de cavalls.

Els cadàvers dels cavalls en descomposició a Múrcia
Els cadàvers dels cavalls en descomposició a Múrcia / GUÀRDIA CIVIL

Els agents van verificar tota la documentació que precisen unes instal·lacions d'aquest tipus. I, amb això, la patrulla del Seprona ha posat en coneixement de l'Ajuntament de Múrcia que l'explotació ramadera no disposa de la corresponent llicència municipal d'activitat. L'investigat, juntament amb les diligències instruïdes per la Guàrdia Civil, ha estat posat a disposició del Jutjat d'Instrucció de Múrcia.

Delicte de maltractament animal al Codi Penal

Cal recordar que l'home s'enfronta a un possible delicte de maltractament animal. El Codi Penal el castiga amb penes de presó de 3 a 18 mesos, o multes i en tot cas també s'imposarà la pena d'inhabilitació especial d'1 a 3 anys per a l'exercici de la professió o el comerç que tingui relació amb els animals.