Michelle Pérez Toledo, coneguda popularment com a Michelle Simon ha estat trobada morta dimarts en Santo Tomás de Ajusco (Mèxic) una zona situada al sud de la Ciutat de Mèxic. Pérez era una popular periodista que treballa com a model i presentadora d'un programa esportiu a la televisió mexicana.

Els mitjans locals del país nord-americà han informat que el cos sense vida de Michelle, de 29 anys, va ser trobat pels operaris que estaven treballant en l'extinció d'un incendi en el quilòmetre 32 de la carretera Picacho-Ajusco, el cos estava embolicat en mantes i tovalloles d'hotel en el moment en què el van trobar.

La família es Michelle Simon havia denunciat la seva desaparició el diumenge 20 de febrer. El cos de Michelle presenta signes de violència i les autoritats creuen que es tracta d'un assassinat. En el cas que es confirmi serà considerat el sisè homicidi contra un periodista a Mèxic des de començament d'any. La mort de la presentadora deixa una nena de quatre anys sense la seva mare i una família destrossada.

Els periodistes de Mèxic protesten contra la violència

En els últims anys la violència de les bandes organitzades contra els periodistes mexicans ha augmentat considerablement. De fet, Mèxic és el segon país en el qual són assassinats més periodistes anualment amb 10 morts el 2021, únicament és superat per l'Afganistan amb 12.

La situació és extrema i els professionals de la informació del país americà han optat per protestar fent-se veure per protestar per unes condicions laborals i de seguretat justes. De fet, el passat 14 de febrer diversos periodistes van protestar a Ciutat de Mèxic i Tijuana amb el lema "no es mata a la veritat matant periodistes".

michelle simon 2 instagram

MIchelle Simon / Instagram

També van protestar d'una forma més simbòlica en la roda de premsa diària del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, en ella, els periodistes es van negar a preguntar-li res al dirigent d'un país en el qual exercir una professió s'està cobrant massa vides en els últims anys.

L'Organització de Periodistes Iberoamericans denuncia la situació

L'Organització de Periodistes Iberoamericans (OPI) va emetre un comunicat en el qual demanden solucions perquè els periodistes mexicans puguin realitzar la seva activitat laboral lliurement: "Només el recent mes de gener es van registrar quatre assassinats de professionals de la premsa i un (ara dos) aquest febrer, amb els quals s'eleva a 150 el nombre d'homicidis de periodistes entre 2010 i 2022. D'ells, 138 homes i 12 dones, la qual cosa converteix a la nació asteca en un dels territoris més perillosos del món".

Van assenyalar les autoritats mexicanes, ja que creuen que no treballen prou per protegir els professionals de la informació: "l'OPI, responsablement, reitera el seu exhort a les autoritats judicials asteques per evitar que continuï la impunitat".

Finalment, Álvaro Julio Martínez, president de l'OPI, va lamentar les paraules de López Obrador en les quals va qualificar els periodistes com "colpejadors, mercenaris i sense principis" dient que l'actitud del mandatari és extremadament negativa i va demanar que el Govern mexicà "multipliqui els seus esforços i accions en la protecció de la vida dels comunicadors socials".