La Guàrdia Civil ha detingut un home de 41 anys acusat de fabricar de manera il·legal una gran quantitat d'explosius en una masia aïllada de Montmajor (Berguedà). En inspeccionar l'habitatge, els agents van trobar 468 quilos de precursors d'explosius i productes químics que l'arrestat feia servir per a l'elaboració de les bombes, així com metxa i 2,2 quilos de mescla explosiva ja acabada. L'home adquiria tot el material necessari a través d'Internet i fabricava els explosius de manera artesanal, generant un gran volum d'explosius que des de la Benemèrita han considerat com un dels més grans de tot l'estat espanyol.

La investigació va iniciar-se el març de l’any passat, quan els agents de la Guàrdia Civil van conèixer a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) que algú havia fet una compra copiosa de precursors d’explosius en una pàgina web. Fruit d’aquesta operació, anomenada “Termes”, la policia va poder identificar la persona que efectuava aquestes compres, i la van localitzar en una masia aïllada del Berguedà.

Aquesta persona adquiria sovint grans quantitats de precursors, metxa, material elèctric i de laboratori per Internet. Gràcies a diversos mesos d’investigació, la Guàrdia Civil va aconseguir una ordre judicial d’entrada i registre de la masia, i van escorcollar l’immoble. En aquest taller clandestí van trobar-ne 348 quilos de precursors d’explosius regulats i 119 quilos de substàncies químiques per a la fabricació de bombes.

3c6e27d4 a300 4f70 a325 95782ae841f8 (1)
Els agents van trobar diversos químics per a la fabricació de material explosiu | Guàrdia Civil.

Els explosius que fabricava són d’ús habitual entre els terroristes  

Els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) van analitzar tot el material requisat abans de destruir-lo. Segons les seves conclusions, els diferents químics que van trobar es podien fer servir per a l'elaboració de diversos explosius com la pólvora o el triperòxid de triacetona, conegut com a "mare de Satanàs" i que habitualment utilitzen els terroristes islamistes.

A més dels químics, els agents també van trobar maquinària i material de laboratori com matrassos i provetes, un mantell d’escalfament elèctric, agitadors magnètics, bombes de buit, controladors de flux, alambí per a la destil·lació, termòmetres i bàscules de precisió i, fins i tot, una màscara antigàs.