Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) del Camp de Tarragona, juntament amb la Guàrdia Civil de Tarragona, han desmantellat fins a tres tallers il·legals on es fabricaven llanxes dedicades al tràfic d’haixix entre Catalunya i Àfrica. En el marc de l’operació s’han detingut tretze persones acusades d’un delicte de pertinença a grup criminal i un altre contra la salut pública per tràfic de drogues.

El passat mes de febrer, els investigadors van detectar un desembarcament d’haixix a Tossa de Mar, a la Selva, i van poder detenir set persones i requisar prop de dues tones d’aquesta droga que els traficants intentaven introduir a Catalunya en unes narcollanxes provinents del nord d’Àfrica. Gràcies a aquesta primera intervenció, els cossos policials van tenir coneixement de l’existència d’aquest grup criminal que es dedicava tant al transport de la mercaderia com al muntatge de les narcollanxes en tallers il·legals repartits per tot el territori català.

Obtenien el material de drassanes legals

El grup obtenia les peces i els materials necessaris per a la fabricació de les llanxes d'empreses nàutiques legals que donaven cobertura a la seva activitat. D'aquestes drassanes aconseguien motors de gran potència i aparells de navegació i comunicació que els permetien realitzar els desplaçaments entre Àfrica i Catalunya, així com part de l'estranger. Aquestes empreses, fins a set, ubicades a Pontevedra, Màlaga i Cadis, permetien als delinqüents blanquejar diners, finançar la seva activitat i justificar la compra del material necessari per a la construcció de les naus.

Un cop adquirides les peces necessàries per al muntatge de les narcollaxes, aquestes es transportaven a tallers il·legals on acoblaven tot el material. D'aquestes drassanes clandestines se'n va detectar fins a tres, ubicades a les localitats de Rubí (Vallès Occidental), Salt (Gironès) i Tarragona capital. A aquests tallers els criminals muntaven embarcacions semirígides d'entre vuit i deu metres d'eslora amb tres o quatre motors de gran cilindrada. A la proa col·locaven un gran nombre de bidons de benzina per a tenir el combustible suficient per a fer viatges d'anada i tornada entre Catalunya i el nord d'Àfrica.

230314 CO CAS SARANDA BOAT Premsa2 (1) (1)
Una de les narxollanxes preparades per ser carregades amb la droga | Mossos d'Esquadra. 

Amb tots aquests indicis, l’equip conjunt dels Mossos i la Benemèrita va realitzar l’explotació del cas el passat 14 de març. Es van fer onze entrades i perquisicions a les localitats de Rubí, Terrassa i Cerdanyola del Vallès, al Vallès Occidental; Canovelles, al Vallès Oriental; Cabrils, al Maresme; Sant Adrià de Besòs (Barcelonès); Sant Boi de Llobregat, al Baix Llobregat; i Barcelona capital. Durant aquestes entrades es van detenir sis persones i es van confiscar dos vehicles, un semiremolc, 80.000 euros en metàl·lic i la documentació relacionada amb les empreses que conformaven l’organització.

A més a més, es van realitzar escorcolls en les empreses nàutiques de Pontevedra, Màlaga i Cadis, i es va poder relacionar els delinqüents amb la intervenció de cinc narcollanxes ja carregades d’haixix als municipis de Mataró, Rubí i Amposta (el Montsià). Dels tretze detinguts, sis han ingressat a la presó de manera provisional després de passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 4 de Tarragona.