La Policia Nacional ha trobat el cadàver de la Juana Canal, una dona de 38 anys que va desaparèixer fa gairebé dues dècades a Ciudad Lineal (Madrid). Han trobat les seves restes a Àvila, a més de 110 quilòmetres d'on va ser vista per última vegada. La investigació continua oberta per esclarir les causes de la seva mort, ja que fa 19 anys, la seva exparella estava en el punt de mira.

La Juana Canal, coneguda com la Juani pels seus amics, va ser vista per última vegada a Ciudad Lineal el 22 de febrer del 2003. El seu fill va arribar a casa després de passar la nit fora i va poder comprovar que la dona de 38 anys  no estava a casa i que hi havia una nota de la parella d'ella. "La teva mare i jo hem tingut una forta discussió i ha sortit corrent. He sortit a buscar-la, però no l'he trobat", s'explicava a la nota del Jesús, que era la seva parella. 

Assassinat per violència de gènere o desaparició voluntària

De fet, va ser aquest home l'última persona que la va veure abans que desapareixes sense deixar rastre. Els familiars de la víctima van posar una denúncia per desaparició i la Policia Nacional va obrir una investigació per localitzar-la. Van posar totes les hipòtesis sobre la taula: des d'un assassinat per violència de gènere fins a una desaparició voluntària. 

Els familiars de Juana Canals no van perdre l'esperança

No obstant això, els seus familiars no es van acabar de creure que marxés pel seu propi peu. "Va deixar el seu DNI, la targeta bancària, la targeta sanitària i tot. Se suposa que ho va deixar tot i que ens va deixar a tots", diu la seva germana, que no va perdre l'esperança de saber què havia passat.

Així i tot, els anys anaven passant i no tenien cap pista, ni cap moviment als seus comptes bancaris: semblava que s'havia esfumat. "Al principi, intentàvem ser positius, pensàvem que ens trucaria i ens diria que necessitava veure els seus fills, però aquesta trucada mai va arribar", lamentava la familiar.

L'estranya actitud de la seva parella va fer sospitar

La Juana Canal, en el passat, va tenir molts problemes d'ansietat, depressió i alcoholisme, però ja els havia superat. Així i tot, els investigadors van pensar que, probablement, havia desaparegut per deixar enrere el seu passat.

Tot i que els agents van prendre declaració al Jesús, la seva parella, sempre va estar en el punt de mira pels familiars de la Juana per dos motius: perquè va ser l'última persona a veure-la i per què després de la desaparició es va mostrar poc col·laboratiu i es va desentendre de tot. 

Una pista en un local d'intercanvi de parelles

La Policia Nacional va donar credibilitat a un testimoni que explicava que la Juana, probablement, havia acudit a un local d'intercanvi de parelles després de la seva desaparició i que la podrien haver matat. No obstant això, aquesta hipòtesi mai es va poder demostrar i es va seguir investigant com una desaparició voluntària.

Troben les restes de la desapareguda de fa 19 anys a Àvila

Amb la troballa de les seves restes a Àvila s'obren nous interrogants per esclarir les causes de la seva mort i, de moment, es desconeix si va morir per causes naturals o si la van matar. Tampoc se sap com va arribar fins a Àvila, que està a més de 110 km d'on va ser vista per última vegada i la Policia continua amb la investigació oberta.