L'antiga presó de Ceuta ha estat l'escenari d'una mort aquest diumenge. La penitenciaria porta abandonada des de l'any 2018, quan va començar a funcionar el centre del Fuerte Mendizábal de la ciutat autònoma. Els veïns de la zona propera, concretament del barri de Los Rosales, pròxim al complex, han localitzat el cadàver d'un home, de 53 anys, a tocar a l'accés al reclusori clausurat. Segons han informat fonts policials a EFE, ells han estat els que han alertat del succés a la Policia Nacional, que s'ha desplaçat amb diversos efectius i juntament amb bombers per confirmar els fets. 

En aquests moments es desconeixen les causes de la mort de l'home. No obstant això, es procedirà a l'aixecament del cadàver per tal de poder-li realitzar l'autòpsia, que serà la que revelarà com i perquè va perdre la vida. La Policia Nacional ja ha obert una investigació per esclarir els fets. L'antiga presó de Ceuta és un lloc molt freqüentat per persones que han arribat a Espanya creuant la frontera entre el Marroc i la ciutat autònoma. L'afluència de migrants va incrementar-se durant el 2022, quan uns 1.000 individus van entrar il·legalment al país, tot i que una mica menys que l'any anterior, quan ho van fer en tan sols dos dies prop de 8.000, derivat de la tensió política entre Rabat i Madrid.

Ceuta vol reconvertir l'antiga presó

La infraestructura del que en algun moment va albergar la principal penitenciaria de la ciutat es troba avui destrossada i habitada per desenes d'immigrants que, un cop van creuar la frontera van trobar en l'edifici un refugi temporal i van ocupar-lo. També viuen nens a la presó de Los Rosales, els quals han trobat amb les seves famílies un espai on dormir. Segons un reportatge publicat per El Faro de Ceuta, les cel·les són utilitzades com improvisades habitacions, algunes amb banys. Tanmateix, segons explica aquest mitjà, la gran majoria són persones marroquines que van accedir a Ceuta durant la crisis del maig del 2021 i l'han convertit, com a última opció, en la seva residència. "Beuen aigua dels pous existents, mengen el que els hi donen i confessen que és millor viure així, pràcticament com rates, que tornar al Marroc", asseguren al mateix article.

El govern de Ceuta va mostrar les seves intencions de transformar la presó de Los Rosales en un centre de menors, després que el Ministeri de l'Interior, al 2021, cedís els terrenys al consell autonòmic durant quinze anys. Però, donat l'abandonament de la infraestructura, l'executiu va optar per la construcció d'un nou edifici per un valor estimat total de sis milions d'euros. L'objectiu és acollir menors no acompanyats (menas) en bones condicions, i no com malviuen  en aquests moments a l'antic centre penitenciari. No obstant això, en aquests moments la demolició de l'antic edifici i la construcció del nou continuen sense realitzar-se.