Els fluxos migratoris entre Mèxic i els Estats Units no només són l'única batalla que Washington entaula a la seva frontera sud. Els agents de la Fiscalia General de la República, a la regió de San Luis Río Colorado, al nord-oest de Mèxic, han descobert un narcotúnel excavat a mà i amb la mida justa per creuar drogues i indocumentats per sota del mur fronterer entre Sonora (Mèxic) i Arizona (EUA). El passadís, tot i que no és el més gran que han trobat fins ara, mesurava menys de cinc metres, just la distància necessària per creuar per sota del mur d'acer construït sobre el desert de Sonora.

Disputes al desert de Sonora i descobriment del passadís

La zona del desert de Sonora, a més, és força convulsa en l'actualitat, ja que s'estan disputant el territori faccions del càrtel de Sinaloa per al tràfic de drogues, armes, diners i migrants indocumentats, segons apunta EFE. Aquesta organització criminal mexicana, també coneguda com a càrtel del Pacífic, manté una guerra oberta a nivell nacional i internacional amb el càrtel de Jalisco Nueva Generación i està liderada (almenys el comandament visible) per Joaquín El Chapo Guzmán i Ismael El Mayo Zambada. Cal remarcar que el camp d'actuació d'aquesta organització no només se circumscriu a Mèxic, també actua en altres països del continent i de la resta del món.

Per això, es creu que aquest narcotúnel podria tenir alguna relació, en estar en disputa la zona amb diverses faccions del càrtel. "Segons la carpeta d'investigació el primer de maig, elements de la Policia Estatal de Seguretat Pública (PESP), van informar que, en realitzar recorreguts de prevenció i vigilància, en coordinació amb oficials de migració del Border Patrol del grup Enlace, van localitzar i van assegurar una excavació (túnel) a un costat del mur fronterer", dicta l'informe oficial. Les autoritats no han informat de la detenció de cap sospitós o la confiscació de drogues després del descobriment d'aquest passadís clandestí.

El gran narcotúnel de 2020

Malgrat el descobriment, els narcotúneles són habituals a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, tant és així que des de 1990 hi ha registrats més de 230 passadissos clandestins. De fet, el més gran trobat fins ara, el gener de 2020, estava entre Tijuana (Mèxic) i San Diego (EUA). Tenia tot luxe de detalls: il·luminació, aire condicionat, subministrament elèctric d'alt voltatge, un elevador i un sistema de raïls pel qual rodava un carro similar als de mineria, per portar la droga per sota de la línia internacional.