Ser bona persona a vegades està molt ben premiat. Ningú ho sap millor que l’home que el novembre del 2020 va trobar un bitllet de loteria abandonat en una paperera d’un carrer de Càceres. Després d’examinar-lo millor, es va adonar que tenia premi i, en comptes d’anar a cobrar-lo, va decidir deixar-lo en una comissaria de la Policia Nacional, per si el propietari ho anava a reclamar. Dos anys després, però, els 60.000 euros que corresponien a aquest desè han tornat a les mans d’aquest bon samarità.

Un desè abandonat entre la brossa

El viatge d'aquest bitllet va començar el novembre del 2020. El dia 14 d'aquell mes s'anunciaven els números guanyadors de la Loteria Nacional. El 3.213 va ser un dels afortunats, amb trenta dels dècims venuts a Càceres. El premi que van rebre els afortunats era de 60.000 euros, tot i que només vint-i-nou dels trenta guanyadors van reclamar la suma que els corresponia. L'últim dels bitllets, per raons desconegudes, va acabar dins d'una paperera al mig d'un carrer de la localitat.

Uns dies més tard d'anunciar-se els premis, un veí de la localitat es va fixar que en una paperera hi havia un bitllet de loteria. Ho va treure, i després de mirar el número es va adonar que era un dels premiats. En general, la primera reacció de qualsevol persona hauria estat quedar-se amb el bitllet i anar a cobrar els 60.000 euros. No obstant això, aquest home va pensar que, possiblement, el propietari del bitllet ho havia llençat per error i ho estaria buscant. Per això ho va portar a una comissaria de la Policia Nacional, on ho van guardar en el departament d'objectes perduts, en espera que algú ho anés a reclamar.

Dos anys després es pot quedar els diners

L’article 615 del Codi Penal estableix que “transcorreguts dos anys, contant des del dia de la segona publicació, sense que es presenti el propietari, s’adjudicarà la cosa trobada o el seu valor a la persona que la va trobar”. D’acord amb aquesta llei, i transcorreguts 24 mesos des de la troballa del bitllet de loteria, des de la Policia es van posar en contacte amb la persona que ho va trobar, oferint-li bones notícies: es podia quedar el bitllet i, a més, ho podia cobrar.

En circumstàncies normals, un bitllet de loteria només es pot cobrar fins tres mesos després d'haver-se anunciat els premis. No obstant això, la Policia va avisar a la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat, informant-los del bitllet extraviat, i demanant la suspensió de prescripció del dret a cobrar-ho, en cas que el propietari trigués a reclamar-ho, i també per poder garantir el compliment de l'article 615 mencionat abans. D'aquesta manera, l'alcalde de Càceres, Luis Salaya, ha entregat recentment el bitllet a la persona que ho va trobar, i qui ha decidit mantenir el seu anonimat.