Fa uns dies, el ministeri de l'Interior publicava unes dades alarmants: les denúncies per delictes sexuals han augmentat més d'un 20% en el primer trimestre d'aquest any 2022 respecte al mateix període de l'any passat. Aquest és un problema que ens convida a reflexionar sobre com podem evitar aquest tipus d'atacs —sobretot en dones— que poden posar la nostra vida en perill. Un expert en comunicació no verbal, José Luis Martín Ovejero, ha compartit en unes declaracions a Cadena COPE que cridar només tres paraules ens poden ajudar davant d'aquest tipus de situacions.

Tres paraules que ens poden salvar d'una agressió

Segons explica Martín Ovejero, format en detecció de la mentida pels responsables de les unitats d'Anàlisi de Conducta de Policia Nacional i Guàrdia Civil, es tracta d'una simple frase i que pot incrementar les possibilitats que la resta de transeünts intervinguin i puguin ajudar-te. En moltes ocasions, "les persones que passaven pel carrer dubtaven sobre si intervenir o no, perquè no sabien si es trobaven davant d'una baralla d'una parella, per exemple, o bé eren realment dos desconeguts," explica l'expert. Per aquesta raó, pronunciar la frase "no et conec" pot fer reaccionar a les persones que es troben al carrer, ja que estàs avisant expressament que es tracta d'una agressió. Per a Martín Ovejero, aquesta frase "elimina el grau d'incertesa que pot existir entre els testimonis dels fets".

Com demanar ajuda sense paraules

Malgrat que pot ser més efectiu cridar, també són importants els gestos que realitzem amb el nostre cos, com "intentant allunyar-se de l'altra persona, portant els palmells de la mà cap a l'altra persona", una cosa que l'expert denomina al seu llibre 'Tú habla que yo te leo', 'la mà stop'. Aquest mètode consisteix en l'intent de frenar el teu agressor, que pot indicar a algú que ho vegi que no s'està bé amb l'esmentada persona.

D'altra banda, fa uns mesos, els Mossos d'Esquadra van animar a través de les xarxes socials a fer un petit gest per demanar auxili, que també pot ajudar que persones de l'entorn es mobilitzin per ajudar. Es tracta d'un senyal creat per la Fundació de Dones Canadenques per alertar de possible violència masclista. Es va fer popular en el confinament, perquè dones que poguessin estar patint violència poguessin demanar auxili discretament durant les videotrucades o classes online. Aquesta acció consisteix a mostrar el palmell de la mà, plegar el polze en aquesta i tancar el puny.

agressio
Gest per alertar d'una agressió / cdnwomenfdn

Contacte per denunciar casos d'agressió

El 016 atén a totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 53 idiomes diferents, de la mateixa manera que ho fa el correu 016-online@igualdad.gob.es. També es presta atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600000016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10. És anònim i confidencial i no deixa rastre a la factura, però sí que cal esborrar-lo del registre de trucades. En cas que et trobis en una situació d'emergència, has de trucar directament els agents de la policia.