Important operació contra el tràfic internacional de cocaïna amb ramificacions a Barcelona. La Guàrdia Civil, amb la col·laboració d’altres policies europees i també la DEA americana i l’Europol, han desarticulat un supercàrtel que controlava gran part del mercat de la cocaïna a Europa. L'operació ha estat coordinada per l'Europol i també hi han participat agències policials de Països Baixos, França, Bèlgica i Dubai. Des d’aquests països, on hi ha els principals ports europeus, s’havien fet forts i controlaven la venda d’aquesta droga gairebé a tot el continent. En l'operació s'han intervingut 30 tones de cocaïna i s'han detingut 49 persones a l'estat espanyol, França, Bèlgica, Països Baixos i Dubai.

A Espanya s’ha intervingut a Madrid i també a Barcelona, on s’ha arrestat també un treballador del Port de Barcelona, que estava a les ordres del càrtel, i s’encarregava de facilitar l’entrada i la sortida dels camions carregats de droga.

Segons han informat la Guàrdia Civil en un comunicat de premsa aquest dilluns a primera hora, des de Dubai, els líders de càrtel, batejat com els “Senyors de la Droga”, controlaven les diferents cèl·lules d'aquest entramat criminal internacional. A principi de mes, entre el 8 i 19, es fan fer diverses detencions i entrades i escorcolls en aquests països d’Europa i també a Dubai, on els narcos s’hi havien instal·lat. Es van fer de manera simultània amb l'objectiu de desarticular l'estructura logística i els caps de la banda. Set dels 49 arrestats són considerats objectius d'alt valor, d'acord amb l'Europol.

La investigació arrenca a València l'any 2020

A l’estat espanyol la Guàrdia Civil va fer detencions a Madrid, Màlaga i Barcelona i es va iniciar quan es va interceptar un contenidor al port de València el març del 2020 mitjançant el qual es volien introduir 698 quilos de cocaïna des del Panamà. Llavors no es va fer cap detenció, però aquest fet va donar lloc a un intercanvi d'informació amb agències policials d'altres països i es van identificar les persones responsables de la introducció del contenidor. La investigació va permetre saber també que els narcos s’havien establert a Catalunya i a altres llocs de l’Estat i que s’estaven introduint contenidors amb cocaïna al seu interior a través dels ports de Barcelona, València i Algesires. A més, també havien iniciat el procés de blanqueig de capitals aquí, amb la inversió immobiliària. Es creu que van aconseguir “netejar” 24 milions d'euros provinents del negoci de la cocaïna.

La banda estava dirigida per un home de nacionalitat britànica que després d’haver d’escapar de la Costa del Sol es va instal·lar a Dubai, on ha pogut ser arrestat. Les investigacions arran de la troballa al Port de València van permetre també identificar el ciutadà panameny que s’encarregava de proveir la droga en origen, i que també s’havien instal·lat a Dubai.

Un treballador del Port de Barcelona, arrestat

A Barcelona la Guàrdia Civil ha detingut un treballador del Port de Barcelona responsable de l'entrada i sortida dels vehicles, que treballava també pel supercàrtel de la cocaïna europea. A més del treballador del Port, de nacionalitat espanyola, s’han detingut dos espanyols més i dues persones de nacionalitat búlgara. L’entramat desarticulat per la Guàrdia Civil era una societat internacional de gran capacitat amb persones de diferents nacionalitats associades sota l’objectiu de controlar tot el negoci de la cocaïna a Europa.