Un nen petit de tres anys va morir ofegat ahir divendres a la tarda a la piscina municipal d'estiu de Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre). L'infant va ser atès en un primer moment pel socorrista fins a l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que va rebre l'avís pels voltants de les 18.00 hores. Malgrat les maniobres de reanimació, no es va poder fer res per salvar la vida del menor.

De moment, es desconeixen les causes que han provocat el tràgic accident. L'Ajuntament de Móra d'Ebre ha decretat dos dies de dol oficial i ha anunciat que tanca, provisionalment, les instal·lacions de la piscina durant tot el cap de setmana.

Les instal·lacions disposaven de les mesures de seguretat

La piscina municipal d'estiu de Móra d'Ebre, inaugurada l'any 2016, disposa de tres vasos amb una profunditat que va dels 0 metres fins a 1,65 metres. L'ofegament del nen s'ha produït al vas polivalent que és el de major profunditat. "Tant en aquest equipament com a la resta de les instal·lacions esportives municipals es compleixen escrupolosament les mesures de seguretat", ha afirmat el consistori, que s'ha posat a disposició de Mossos d'Esquadra i autoritats judicials "per esclarir les circumstàncies d'aquest tràgic succés".

La família de la víctima es trobava de pas per la ciutat i van aprofitar la calor per refrescar-se a les piscines municipals. L'alcalde de Móra d'Ebre, Rubén Biarnés, l'equip de govern municipal i tots els membres del consistori han volgut acompanyar els familiars del menor en el seu dol. De fet, van proporcionar una unitat de suport emocional i psicològic del SEM, que va atendre la família afectada.

Alerta per casos d'ofegament de menors

Protecció Civil demana màxima precaució i vigilància continua dels més petits. Alerten que a Catalunya, hi ha un augment d'ofegaments per part de menors d'edat en piscines, sobretot en nens d'entre 18 i 7 anys.

"Un descuit de 30 segons pot ser un nen ofegat", assegura la cap de guàrdia de Protecció Civil, Montse Font, a l'ACN. Font recorda que les piscines han d'estar preferiblement encerclades amb tanques protectores per evitar que els nens hi puguin accedir pel seu compte i sempre vigilants per un adult. 

Les xifres indiquen que cada any es donen fins a una vintena d'ofegaments greus no mortals i la meitat són en menors d'edat. Font fa una crida a intentar reduir aquestes xifres i per això demana la màxima conscienciació. Protecció Civil també recorda que sempre s'han de seguir les indicacions dels socorristes, a més d'ensenyar a nedar els més petits com més aviat millor.