Tot apunta a una negligència mèdica, o això pensen els pares. Una nena de 12 anys ha mort aquest dilluns a l'Hospital Clínic de València d'una peritonitis purulenta, després d'anar a urgències tres cops i que els metges que la van atendre no volguessin fer-li proves perquè era clarament "un virus". Emma va anar amb la seva mare, Beatriz Gascó, en dues de les ocasions a l'ambulatori de Viver (Castelló) i una darrera a l'Hospital de Sagunto amb forts dolors abdominals, vòmits i febre. No un cop, sinó tres. I la resposta del facultatiu d'atenció primària va ser sempre la mateixa: un procés víric. Però, a més, no la van diagnosticar en cap cas de forma concreta ni van voler realitzar-li una anàlisi mèdica crucial, que podria haver-la mantingut amb vida.

El metge: "És un virus"

Això últim, precisament, és el que ha explicat la mare d'Emma, que ha assegurat que presentaran una denúncia contra la administració sanitària per "negligència mèdica" perquè no volen que el que li ha passat a la seva filla "torni a succeir". Gascó ha demanat "canviar el protocol i que cada nen o adult que entri amb dolor d'abdomen li facin una prova, que ho facin". No són poques les demandes o queixes d'aquest tipus a la sanitat de totes dels autonomies de l'estat espanyol, però en aquest cas és encara més clar perquè la peritonitis, en ple segle XXI, pot tractar-se amb medicaments per infeccions causades per bacteris o en casos més extrems amb una cirurgia. 

Tot va començar, segons ha explicat la mare a diferents mitjans, quan el passat 29 de gener va portar la nena a urgències de l'ambulatori de Viver, a uns sis quilòmetres de la localitat de Jérica on resideixen, perquè tenia dolor abdominal, vòmits i una mica de febre. El metge que les va atendre va dir que era "un virus", tot i que Bascó va preguntar-li si podria ser apendicitis perquè el seu fill gran ja l'havia passat. "Ho va descartar, jo no soc metge i no puc contradir-li, així que vam tornar a casa", ha relatat. Però l'Emma no va millorar. El 2 de febrer van tornar al centre d'atenció primària i el facultatiu "en veure els informes del dia 29, no va ni aixecar-se". De fet, segons ha detallat la progenitora a EFE, li va preguntar "perquè tornava". Ella li va respondre que la nena no estava bé, continuava sense menjar i amb diarrea i, a més, havia perdut molt de pes. "Em va dir que era un procés víric i que els virus duren de vuit a deu dies", ha continuat.

Finalment la van portar a l'hospital

Com va veure que el metge de l'ambulatori no li donava solució ni li feia proves mentre la seva filla continuava amb molts dolors, la mare va decidir portar-la a l'Hospital de Sagunto. "Amb 38,8 de febre i un abdomen amb defensa, em van dir que no era res, que tot i que havia perdut pes ens anéssim a casa perquè no era res", ha continuat narrant els fets. Però sí que era alguna cosa i per això van tornar el dia 5. Aquest va ser el dia decisiu, quan els metges per fi van adonar-se que alguna cosa passava tot i les tres alertes anteriors. A la consulta es va esvair i va perdre el coneixement. En arribar a Viver es trobava en parada cardiorespiratòria i el metge va estar dotze minuts reanimant-la. Poc després va arribar una ambulància del SAMU, la va estabilitzar i la van traslladar a l'Hospital Clínic de València.

Un cop al centre mèdic de la capital del País Valencià va tornar a entrar en parada cardiorespiratoria i després de dos hores reanimant-la va morir a les dues de la matinada. Segons ha indicat Bascó, a l'Hospital Clínic de València li van dir que l'Emma havia perdut la vida a causa d'una peritonitis purulenta, provocada per una acumulació de sang, fluids corporals o pus a l'abdomen. "Això no pot estar passant, estem al segle XXI, que per una peritonitis es mori una nena o un adult", ha senyalat Bascó, qui ha afegit, en referència als metges, que quan una mare va a urgències "és perquè el seu fill es troba malament o està dolent, no perquè tingui ganes de veure al metge". "Sembla que anem demanant-los permís i això no és així, si vaig i li dic que està dolenta, fes-me un mínim de cas", ha sentenciat.

Emma: alegre i aplicada als estudis

"Emma era alegre, sempre estava amb les amigues gravant TikTok, cantant cançons. Jugava a futbol, anava al conservatori, era molt aplicada en els estudis, fins i tot quan estava dolenta feia els deures", ha explicat la seva mare. "Era l'alegria de la casa, no tinc ni una foto a la que estigués enfadada", ha asseverat. Des de la Conselleria de Sanitat del País Valencià han comunicat que "lamenten profundament" la mort de la menor de 12 anys i que es posen a disposició de la família. També han assegurat que "analitzaran tot el que ha passat". Respecte al pare de la nena, Ramón Martínez, és regidor socialista a l'Ajuntament de Jérica i la seva mare, Beatriz Gascó, té un estanc al municipi, on va decretar-se aquest dilluns dia de dol oficial.