Estupefacció a la ciutat mallorquina de Palma després de l'ensorrament de la terrassa d'un restaurant de la platja. La tragèdia ja ha deixat quatre morts i ha causat ferides greus, com a mínim, a setze persones aquest dijous a la nit. Els fets van tenir lloc sobre dos quarts de nou quan la terrassa del bar-restaurant Medusa Beach Club, situat al carrer de Cartago, es va ensorrar quan el local era atapeït de clients. Els cossos d'emergències es van traslladar ràpidament fins al lloc i van treballar durant pràcticament tota la nit per descartar definitivament que hi hagués més víctimes sota la runa.

Diversos serveis d'emergència evacúan als ferits a la platja de Palma / Isaac Buj, Europa Press
Diversos serveis d'emergència evacuen als ferits a la platja de Palma / Isaac Buj, Europa Press

L'ensorrament es va produir durant les primeres hores de la nit per la caiguda de l'estructura del primer pis sobre la planta baixa, que també va fer enfonsar el soterrani. Després de tenir coneixement dels fets, es van desplaçar ràpidament fins al lloc agents de la Policia Nacional, els Bombers de Palma, la Policia Local i efectius del servei d'emergències sanitàries 061, que es va mobilitzar amb més d'una vintena d'ambulàncies per evacuar als ferits fins als centres hospitalaris de la ciutat. Durant les tasques de rescat, els responsables de l'operatiu van demanar en castellà i anglès total silenci als centenars de turistes i ciutadans congregats entorn de l'establiment per si algun soroll pogués revelar la presència de víctimes atrapades sota la runa. Els morts a l'incident són una treballadora espanyola del local de 23 anys i natural de Navarra, dues turistes alemanyes de 20 i 30 anys i un client senegalès de 45 resident a la capital mallorquina. 

Ensorrament, silenci i principal hipòtesi

En el moment dels fets, al local, segons els testimonis, hi havia nombrosos clients, molts d'ells turistes estrangers, ja que a la Platja de Palma, una zona que congrega principalment visitants alemanys, ha començat ja la temporada alta. Però, per què va cedir la terrassa i va sepultar diversos clients? La principal hipòtesi en aquests moments és que un possible sobrepès a la terrassa de l'edifici hagi provocat la caiguda de la infraestructura, sumat a l'estructura malmesa per l'antiguitat de la construcció.

Diversos serveis d'emergència evacúan als ferits a la platja de Palma / Isaac Buj, Europa Press
Diversos serveis d'emergència evacuen als ferits a la platja de Palma / Isaac Buj, Europa Press

La sobrecàrrega de la terrassa, segons ha assenyalat el cap dels bombers de Palma, Eder García, en una primera inspecció, va fer que s'ensorrés i l'impacte de tres o quatre metres contra una volta va fer que aquesta també cedís. En esfondrar-se també aquesta estructura, va colpejar el soterrani, que també va ser afectat i en ser la zona on eren els comensals, és on s'han trobat més víctimes. De moment són quatre les persones mortes i hi ha una vintena de ferits, la majoria lleus, tot i que també n'hi ha nou de greus i set de molt greus.

Commoció a Mallorca i investigació

La presidenta del govern balear, Marga Prohens, l'alcalde de la capital balear, Jaime Martínez, i el Cap Superior de Policia de les Balears, José Luis Santafé, han seguit sobre el terreny la intervenció dels cossos d'emergència, i tècnics municipals han fet una primera avaluació d'emergència sobre l'estat de l'edifici. La cap de l'executiu de les illes s'ha mostrat "colpejada" per l'incident mortal i ha traslladat tot el seu suport a les famílies de les quatre persones que han perdut la vida i ha desitjat la ràpida recuperació de tots els ferits. També ha agraït les tasques de tots els equips d'emergències i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, per la seva preocupació i suport en aquests moments.

La commoció a l'illa es palpa a l'ambient i ha rebut el suport de les principals autoritats espanyoles. Però el sinistre mortal ha traspassat fronteres, especialment per ser Mallorca un lloc habitual d'estiueig per a britànics i alemanys. Els principals diaris dels dos països titulaven en les versions digitals: "Horror a Mallorca". D'altra banda, segons el Mallorca Zeitung, diari en alemany que s'edita a la capital balear, alguns dels ferits serien de nacionalitat alemanya, mentre que Última Hora detalla que el primer mort confirmat va ser un senegalès atrapat entre la runa. El Grup d'Homicidis i la Policia Científica de la Policia Nacional s'han fet càrrec de la investigació i contemplen com a principal hipòtesi la sobrecàrrega de la terrassa del restaurant Medusa Beach Club com a causa de l'incident mortal.