Almenys tres persones van morir i unes altres 24 van resultar ferides aquest dimecres després d'un atac amb explosius a la ciutat de Quetta, de la província de Baluchistán, al sud-oest del Pakistan, van informar fonts oficials.
L'atac, comès amb un artefacte explosiu a control remot ocult en una caixa, va passar ahir a la tarda just quan un grup de policies sortia d'una furgoneta, causant la mort d'un agent i unes altres dues persones encara sense identificar, va dir a Efe l'oficial de policia Shehzad Gul: "Unes altres 24 persones, inclosos dos policies, van resultar ferits", va dir el funcionari.
Les autoritats han imposat mesures d'emergència perquè els hospitals de la ciutat, mèdics, i personal paramèdic garanteixin la seva presència en els centres d'atenció. De moment, cap grup armat no s'ha atribuït la responsabilitat de l'explosió.
"Terroristes covards van atacar ciutadans innocents en un atemptat terrorista", va dir en un comunicat el cap de govern de la província de Baluchistán, Abdul Qudoos Bizenjo. D'acord amb Bizenjo, en aquest moment els grups armats de la regió "estan fent esforços per pertorbar la pau en Quetta i la província sota una conspiració planificada i ben pensada". El governant regional va demanar d'"utilitzar tots els recursos per portar els responsables de l'incident davant de la justícia", segons l'escrit.
Tensió al Pakistan per la situació a l'Afganistan
El Pakistan viu en aquest moment una escalada de violència insurgent que coincideix amb l'arribada al poder dels talibans al veí Afganistan i la retirada de les tropes internacionals. Les forces pakistaneses han estat l'objectiu de diversos atacs a Baluchistán en les últimes setmanes, que han deixat més d'una desena de soldats morts, alguns d'ells reivindicats per l'Exèrcit d'Alliberament Baluchi (BLA).
La província de Baluchistán, la més extensa i menys poblada del Pakistan, és escenari habitual de violència amb la presència de grups armats, faccions talibanes i grups gihadistes. Diverses organitzacions armades impulsades per sentiments separatistes de l'ètnia baluchi, inclòs el BLA, han estat lluitant contra el Govern durant dècades per la formació d'un Estat independent.
Les regions més conflictives del món
L'Àfrica subsahariana, amb la regió del Sahel com a epicentre, va registrar el 2021 un 48% de les morts per terrorisme a nivell mundial, per grups afiliats a l'Estat Islàmic (EI), mentre que els atacs es van reduir un 68% als països occidentals, on van tenir una motivació més política que religiosa.
El novè Índex de Terrorisme Global (GTI, en anglès), difós aquest dimecres, assenyala que les morts per actes terroristes van caure un 1,2% l'any passat, fins a 7.142, mentre els atemptats van augmentar un 17%, a 5.226, la qual cosa demostra que "el terrorisme és cada vegada menys letal", en un reflex del nivell d'organització i eficiència dels perpetradors.
Segons aquest informe elaborat per l'australià Institut d'Economia i Pau, el terrorisme es concentra cada vegada més en zones de conflicte -on hi va haver un 97% de les morts-, amb l'Afganistan al capdavant d'una classificació de 163 territoris en la qual els d'Amèrica Central i el Carib figuren com els menys impactats per aquesta xacra.
Als països europeus, així com als Estats Units, el Canadà, Austràlia o Nova Zelanda, els atacs inspirats per ideologies polítiques d'esquerres o de dretes són ara cinc vegades més comuns que els religiosos.