Els responsables de la Direcció General de Trànsit (DGT) treballen diàriament en la creació de noves normes per millorar les condicions de seguretat de les carreteres i carrers espanyols. L'objectiu principal és que els conductors no tinguin distraccions i que les seves maniobres siguin més segures.

De fet, no s'ha d'oblidar que la DGT té com a principal funció la de vetllar per la integritat física, i fins i tot mental, dels conductors, els seus acompanyants i els vianants. Aquesta organització elabora un conjunt de normes que tots han de complir per evitar accidents.

Les dades secunden la tasca de la Direcció General de Trànsit. En part, gràcies a les seves noves normes les xifres d'accidents mortals s'han reduït considerablement en els últims dos anys. Hi ha revisions periòdiques a les regles de circulació i hi ha accions que es comencen a castigar com la d'utilitzar la pantalla tàctil del navegador mentre es condueix.

La nova norma de la DGT

Fa mesos es va incorporar una nova norma al reglament de la DGT. Es tracta de l'obligatorietat de l'ús de la balisa V16. És un element lluminós que s'ha de col·locar a sobre del vehicle per alertar de la nostra presència en casos d'emergència.

Es tracta d'una llum de color taronja que serveix perquè els conductors que ens vegin des de darrere ​siguin informats que tenim algun tipus de problema mecànic. Servirà per substituir al clàssic triangle d'emergència que hem de col·locar en cas d'emergència.

Cotxe EP (2)

Control policial / Europa Press

Amb aquest aparell no haurem de sortir del vehicle per alertar sobre la nostra presència, la qual cosa ajudarà a evitar accidents de trànsit. La DGT ha informat que aquest aparell serà obligatori a partir de l'any 2026 i ha de complir totes les condicions i garanties que el model V16.

És una llum que es pot veure des d'un quilòmetre de distància, fins i tot en condicions de baixa visibilitat, els seus llampecs cobreixen els 360 graus, a més és molt senzill col·locar-la. Els que van adquirir una llum d'emergència similar l'hauran de canviar per una d'aquest model en concret, que sí que compleix totes les garanties.

Per què no serveixen les antigues?

La DGT ha advertit a través del seu compte de Twitter que encara que els conductors ja hagin comprat aquest model hauran de tornar a fer-ho, ja que les antigues no incorporaven el sistema de connectivitat amb la plataforma DGT 3.0.

Aquesta plataforma serà habilitada com una espècie de núvol en el qual s'informarà en temps real els altres usuaris sobre el trànsit. Pel que si tenim algun problema mecànic s'avisarà als altres conductors propers perquè estiguin alerta.

Hi haurà una sanció per als conductors que no tinguin aquesta llum al seu cotxe ni col·loquin els triangles de seguretat. Concretament, la multa serà de 200 euros. Malgrat això, és molt important que els usuaris comprin ja els seus llums d'emergència homologats que tenen un cost d'uns 20 euros.