Mor la marmota Fred a Quebec (Canadà) abans de poder predir la fi de l'hivern. Aquesta tragèdia per les tradicions dels països nord-americans com el Canadà o els Estats Units va produir-se aquest dijous al perdre la vida de manera inesperada. Els organitzadors de l'esdeveniment multitudinari que cada any es realitza a la localitat de Val-d'Espoir van anunciar el decés del rosegador davant tota la gent que esperava que Fred la marmota fes el pronòstic per donar la benvinguda a la primavera. 

El públic present va quedar consternat. El mestre de cerimònies, Robert Blondin, va explicar que "l'únic cert a la vida és que no hi ha res cert". I va continuar dient solemnement que "aquest any és veritat desgraciadament: anuncio la mort de Fred". Va donar més detalls al respecte, atès que Fred va morir al desembre quan tenia nou anys d'edat i mentre hivernava. De fet, els responsables de cuidar-lo se'n van adonar que havia perdut la vida quan van intentar despertar la marmota la nit d'aquest dimecres, un tràmit previ a la celebració de dijous, i van descobrir que el rosegador ni es movia ni respirava.

Resposta a la tragèdia: un nen amb un peluix prediu la fi de l'hivern

Afortunadament, van trobar una nova marmota d'última hora que va salvar la cerimònia tan arrelada al Canadà. Per substituir a Fred, un nen del públic, amb un rosegador de peluix a les mans, va pujar a l'escenari i va ser l'encarregat de predir la fi de l'hivern. El resultat del seu pronòstic va ser clar: sis setmanes més de fred abans de la primavera. 

Els organitzadors de la cerimònia ja han apuntat que pel 2024 l'encarregat de fer la predicció serà Fred junior la marmota, en substitució del seu antecessor que va adormir-se per hivernar i no va despertar-se mai més. A la resta del Canadà, Wiarton Willie a Ontario i Shubenacadie Sam a Nova Escòcia van ser els rosegadors encarregats de realitzar les prediccions meteorològiques que donen el tret de sortida a la primavera i, en aquests casos, sí que van sobreviure a la hibernació.