El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell (Vallès Occidental) ha decidit reobrir la investigació contra Santi Laiglesia, el sospitós original d’haver comès l’assassinat d’Helena Jubany l’any 2001. L’acord ve motivat pel fet que les proves d’ADN practicades a l’actual investigat, Xavi Jiménez, no coincideixen amb les mostres trobades a la roba de la víctima. Laiglesia va estar en el punt de mira de la Policia Nacional quan van començar les investigacions, i ara volen analitzar les seves mostres biològiques en cerca de coincidències.

Principal sospitós

Santiago Laiglesia era el propietari del pis on es va cometre el crim, fet que el va consolidar com el principal sospitós d’haver matat Helena Jubany el 2 de desembre del 2001. La víctima, bibliotecària de professió i veïna de Mataró (Maresme), va aparèixer morta en un celobert. La investigació va determinar que va ser drogada abans de ser llançada des de diversos pisos.

En aquell moment, els agents van detenir i empresonar Muntsa Careta, amiga de la jove i parella de Laiglesia. La noia va acabar llevant-se la vida a la presó de dones de Wad-Ras, però la manca de proves va deixar Laiglesia en llibertat, sospitós d’haver col·laborat amb Careta per cometre l’assassinat. El cas va quedar arxivat l’any 2005, però va ser reobert el 2020 després que la família aportés noves pistes i de la petició del Ministeri Fiscal per tornar a investigar el crim. Ara, el jutge ha acordat obtenir mostres d'ADN de la boca de Santi Laiglesia; l'extracció està prevista que es faci tan aviat com es pugui, tot i que els resultats no s'obtindran fins d'aquí a uns mesos.

El cas Helena Jubany 

El cadàver de la jove bibliotecària de 27 anys va ser trobat en un celobert després de dos dies desapareguda. El cos estava completament nu i cobert de cremades, i era evident que algú l’havia llençat des de gran altura. La investigació va quedar en mans de la Policia Nacional, els qui es van centrar en Ana Echaguivel i Muntsa Careta, amigues de la víctima, així com en Santi Laiglesia, parella de Careta. La innocència d’Echaguivel es va acabar demostrant, però Careta va ser empresonada, i es va suïcidar a la cel·la. 

Vint anys després del crim, la Policia Nacional va imputar Xavi Jiménez, que formava part de l’entorn excursionista de la jove. La policia científica va descobrir que unes cartes anònimes que va rebre Helena poc abans de morir i que anaven acompanyades d’una beguda amb somnífers, havien estat escrites per ell. Tot i que ha quedat demostrat que les restes biològiques trobades a la roba de la víctima no són seves, l’acusat es manté en la causa. “Hi ha indicis suficients de coincidència documental per considerar la seva participació en l’elaboració dels anònims”, ha detallat el jutge a la interlocutòria.