S'aproxima el Black Friday, s'aproximen les festes de Nadal i la gent comença a comprar productes i regals a través d'internet. Això els estafadors ho saben i aprofiten que és l'època en què Correus entrega més paquets de l'any per fer de les seves. En aquest sentit, des de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) han denunciat que s'ha detectat una campanya de fraus suplantant Correus per robar la informació personal i bancària de les víctimes. Les estafes tenen lloc a través d'un correu electrònic o d'un missatge SMS. A més, els estafadors fan servir diferents excuses per intentar fer-nos caure en el parany.

No s'ha pagat la taxa de duanes o hi ha un error en les dades d'entrega

Segons expliquen des de la institució, un dels mètodes dels ciberdelinqüents consisteix a posar-se en contacte amb la possible víctima a través de correu electrònic fent-se passar per Correus i dient que el paquet no es pot entregar. El motiu, suposadament, és que s'ha de fer el pagament de l'import de les despeses de duanes. Per això, sol·liciten a l'usuari que compri un codi PIN a la plataforma Paysafecard i l'enviïn a una direcció específica. En aquest cas, l'estafa es pot detectar perquè conté algunes faltes d'ortografia i perquè el domini, malgrat que intenta ser el mateix que el de Correus, és una mica diferent.

estafa correu
Correu electrònic dels estafadors suplantant Correus / Incibe

Un altre mètode que fan servir els estafadors és a través d'SMS. En aquest cas, envien un missatge dient que no s'ha pogut entregar el paquet perquè falta el número del carrer. Per això, demanen que s'actualitzi la informació d'entrega a l'enllaç que faciliten. Aquest redirigeix a una pàgina web fraudulenta que imita l'aparença de la web de Correus. En ella diuen que hi ha una data màxima per a dur a terme l'entrega i que, per fer un altre intent, s'ha de fer el pagament d'una petita quantitat. Així doncs, es demana introduir les dades de la targeta de crèdit per fer el pagament. Posteriorment, se sol·licita una clau que han enviat per SMS i el codi PIN de la targeta per verificar el pagament. Després, diu que hi ha hagut un error i torna a demanar la introducció de les dades de la targeta.

estafa phishing correus
SMS enviat pels estafadors fent-se passar per correus / ElCaso.cat