Juan Antonio "Tony" Hernández, germà del president d'Hondures, Juan Orlando Hernández, va ser sentenciat a Manhattan aquest dimarts a cadena perpètua més 30 anys de presó per tràfic de narcòtics. El tribunal va destacar que les seves activitats delictives van ser patrocinades pel propi estat del país i se'l va acusar d'haver "asfixiat" la nació centreamericana.

Cadena perpètua per a "Tony" Hernández

"El judici ha destapat molts detalls del tràfic de drogues internacional. Corromp tots els aspectes de la societat i en aquest cas, el tràfic estava promocionat per l'estat", va dir en la seva sentència el jutge del tribunal del districte Sud de Nova York, Kevin Castel.

Tony Hernández / BBC

"Tony" Hernández / BBC

La Justícia nord-americana afirma que el germà petit del president d'Hondures "va estar involucrat en totes les etapes del tràfic de diverses tones de cocaïna a través d'Hondures amb destinació als EUA". La sentència també ordena confiscar 138,5 milions de dòlars del seu patrimoni producte dels seus negocis de venda de drogues.

A més, la Fiscalia de Manhattan va considerar que existeix una clara connexió entre l'activitat de "Tony" Hernández i el president hondureny, als que acusa d'estar "al centre" del tràfic de drogues que passa per la nació centreamericana, relata Efe.

Contrast d'opinió a Hondures

En resposta, el mateix mandatari d'Hondures va dir dimarts que la sentència contra el seu germà era "una cosa dura", mentre que la família en un comunicat va qualificar la condemna d'"injusta i inhumana" i va afirmar que "Tony" Hernández, diputat en el Congrés hondureny entre 2014 i 2018, "és innocent".

Protestes contra Tony Hernández i el president / EFE

Protestes contra Tony Hernández i el president / Peter Foley- EFE

Mentrestant, desenes de persones van sortir dimarts als carrers de Tegucigalpa per celebrar la condemna i demanar la renúncia de l'actual president.