La situació als boscos de Catalunya preocupa als Bombers de la Generalitat de Catalunya de cara a la revetlla de Sant Joan, a final de la setmana que ve. I també, i sobretot, a Barcelona on fa pocs dies Collserola va tornar a cremar. Els petards, la pirotècnia i les fogueres poden complicar la nit a les portes d'una temporada d'estiu que tothom veu molt complicada.

Marc Castellnou, inspector del cos dels Bombers de la Generalitat de Catalunya i cap del GRAF, el Grup d'Actuacions Forestals, en una entrevista a Betevé ha demanat no fer ús de petards ni de pirotècnia la nit de Sant Joan i deixar les fogueres pel mes de gener, per Sant Antoni.

Millor deixar els petards per un altre any

Atesa la complicada situació mediambiental a Catalunya, Castellnou ha fet una crida a evitar situacions que augmentin el perill d'incendis forestals, sobretot, a la zona metropolitana de Barcelona. "Enguany, la zona més seca del país i la que té més risc d'incendi és la zona metropolitana", ha assegurat l'inspector, avisant que si les coses es compliquen, i no plou, la situació pot ser molt complicada el dia 23 de juny.

"És la primera vegada en quinze anys que ens passa això", assegura. Si es suma la sequera que tenim a Catalunya a la simultanietat d'incendis que es generen els dies abans i la nit de Sant Joan la situació pot descontrolar-se. Tot i això, Castellnou espera que la pluja que pot arribar a mitja setmana pugui alleugerir aquest temor.

Castellnou ha fet una petició que no ha deixat a ningú indiferent. El cap del GRAF ha demanat que aquest any la gent s'abstingui de tirar coets i pirotècnia i la gent es centri en "menjar coca, beure i ballar".

Els Bombers demanen complir amb la normativa

Els Bombers de la Generalitat, per la seva banda, emmarquen les declaracions de Castellnou, un dels màxims experts en la gestió forestal i incendis a casa nostra, en un "comentari personal" en el marc d'una entrevista més extensa feta per la televisió pública de la ciutat de Barcelona.

Oficialment demanen "seny" a la població en l'ús de pirotècnia, petards i en la realització de fogueres, però recorden que hi ha una normativa vigent que regula l'ús d'aquest material i que Bombers, si es fa en el marc d'aquesta normativa, no s'oposaran mai a una tradició com la de tirar coets. Sí que demanen, de manera oficial, "sentit comú".