T’han cobrat mai pel gel d’un cafè amb gel? Segurament no consta al tiquet, però sí que t’han cobrat una mica més que si haguessis demanat un cafè sol. Però, si demanes una Coca-cola o qualsevol altre tipus de refresc… t’han cobrat mai pel gel? No. Coca-cola amb gel val el mateix que Coca-cola sense gel. I Coca-cola amb gel i, alerta, llimona… encara seria més car? En un bar de Lloret de Mar, sí. I en tenim la prova. El tiquet.

El tiquet que cobra gel i llimona

Anem a pams. El tiquet del bar Cafeteria Bella Ciao, a l’avinguda d’Amèrica, es pot veure clarament, així consta al tiquet, que aquest estiu a uns clients els hi van cobrar gairebé vuit euros per un cafè amb llet, un cafè sol, un suc natural petita i una Schwepees. Seria un preu bastant arreglat, no barat, d’un tiquet amb quatre consumicions en un bar a dos carrers de la platja, el mes d’agost. 

Tiquet lloret
Imatge del tiquet on es veu com cobren el gel i la llimona, a Lloret de Mar / Cedida

Però del tiquet es pot observar que hi ha 30 cèntims que van pagar pel gel i la llimona. Dos gels (20 cèntims, a raó de 10 cèntims cada un) i una llimona (10 cèntims). Així es pot veure al tiquet de principis d’agost, a un quart de nou del vespre, en aquesta cafeteria de Lloret de Mar.

És legal cobrar-te pel gel?

La llei permet que els bars, cafeteries i restaurants cobrin als seus clients pel gel -sobretot es fa amb els cafès. El preu del gel, de moment, i mentre encara duri el mercat lliure, el decideix cada bar segons ells creguin millor. Com al bar de Lloret de Mar, on cobren 10 cèntims per cada consumició que porta gel. 

Tot i això, aquí hi ha un tema important a tenir en compte. El preu de tots els productes que s’ofereixen en un bar, també el gel, ha de quedar reflectit en la llista oficial de preus, per tant, si el preu dels glaçons no està registrat en aquest document, sí que podria arribar a considerar-se il·legal cobrar pel gel. El mateix passa amb el tall de llimona, si consta a la carta i a la llista oficial de preus, es pot cobrar sense problema.