L'Institut Català de la Salut (ICS) investiga la denúncia contra un CAP de Vic de Barcelona presentada per l'exjugadora d'hoquei patins Teresa Bernadas. L'esportista ha revelat que en una consulta ginecològica rutinària li van diagnosticar, textualment, "conducta homosexual d'alt risc". La indignació davant d'un nou cas de conducta homofòbica relacionat amb el món de l'esport està creixent a les xarxes socials.

@tbernadas

@tbernadas

Al llarg de la seva carrera esportiva, Teresa Bernadas va guanyar tres Mundials i un campionat d'Europa així com dues copes d'Europa de clubs i una Lliga francesa. Va ser nomenada millor portera el 2016 i es va retirar en finalitzar la temporada 2020-2021.

Diagnòstic homòfob a Vic

L'exportera de la selecció femenina d'hoquei patins, Teresa Bernadas, va denunciar el passat 15 d'octubre l'episodi homòfob que havia viscut després d'un examen ginecològic. Quan dies després va descarregar els resultats de l'exploració no va donar crèdit al què hi havia escrit: "Comportament homosexual d'alt risc".

@tbernadas

@tbernadas

En un primer moment l'esportista va decidir no fer públic el seu enuig per no exposar-se. Però divendres passat es va atrevir a compartir la desafortunada experiència a les seves xarxes socials. La catalana va vincular l'esdeveniment amb un fet similar ocorregut a Múrcia, on un ginecòleg va diagnosticar com a malaltia l'homosexualitat a un jove de 19 anys. "La condició sexual de qualsevol individu no hauria de ser cap diagnòstic", va lamentar Bernadas.

L'ICS ha demanat perdó a Bernadas i s'ha compromès a revisar el funcionament de l'aplicació que va fer que l'informe mèdic final recollís la seva orientació sexual. L'exesportista va explicar en Catalunya Ràdio que tot va començar arran d'una consulta al CAP Vic-Nord: "Vaig anar a una visita ginecològica i em van demanar una citologia i una analítica. I encara que els resultats van ser completament normals i sense cap tipus d'alteració, em trobo que al diagnòstic final el metge indica 'conducta homosexual de risc'".

"L'explicació que em donen -ICS- és que en la classificació internacional de malalties hi ha aquesta opció. Ells la utilitzen com a consulta o descripció, però al final surt com a diagnòstic. Evidentment, aquesta classificació està desfasada", explica Bernadas.

Denúncia administrativa

L'exesportista va tramitar finalment la denúncia administrativa a través del Servei d'atenció a la diversitat sexual i identitats de gènere d'Osona. Pel seu costat, l'Observatori contra l'Homofòbia ha denunciat que és "absolutament estigmatitzador" aquest cas i ha exigit "responsabilitats polítiques" al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que creu que hauria de comparèixer en el Parlament. La Reial Federació Espanyola de Patinatge també ha ofert el seu suport a Bernadas.

El 1990 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va retirar de la llista de malalties mentals l'homosexualitat. Tanmateix, 31 anys després, alguns professionals continuen assumint l'orientació sexual com una malaltia.