Sempre és millor mirar dos cops les monedes que portem a sobre. N'hi ha una de 20 cèntims, concretament, que per un error d'encunyament pot vendre's per més de 1.500 euros a botigues especialitzades de numismàtica, experts o col·leccionistes. Es tracta d'un excés de metall a la cara de l'escriptor espanyol mundialment reconegut Miguel de Cervantes. Per això, tot i que els pagaments amb targeta han substituït a poc a poc a l'efectiu, recomanem obrir la cartera i buscar entre les monedes més antigues.

Un error de 1999, de les primeres monedes en encunyar-se

L'euro va substituir a la pesseta el 2002. Van fluctuar conjuntament des de l'1 de gener fins el 30 de juny d'aquell any. No obstant això, també cal recordar que l'encunyament necessita temps, per la qual cosa Espanya va començar a produir la nova moneda el 1999, com també van fer altres estats de la Unió Europea com Bèlgica, Països Baixos, França i Finlàndia. Però, la primera edició va tenir una peculiaritat: era completament diferent a les seves successores. Tot i això, no totes van tenir un excés de metall a la cara de Miguel de Cervantes, només unes poques, per això és molt recomanable mirar la cartera o la caixa on les tens guardades per veure si realment tenim a casa una moneda de 20 cèntims que val més de 1.500 euros.

Els col·leccionistes estan disposats a pagar molts diners per aquest error d'encunyament, encara que només sigui un excés de metall a la orella i cap del dramaturg i escriptor espanyol. Entre les subhastes que hi ha a Internet, les podem comprar per fins a 1.575 euros, tot i que alguns portals les ofereixen per un import inferior, però que rondaria els 200 o 300 euros. Això suposa una sobrevalorització en comparació al valor real de la moneda que, recordem, a diferència del que succeeix amb les pessetes venudes, encara es troba en circulació legal. Pel que sembla, alguns dels 20 cèntims oferts també tindrien un excés del número 2 a la part de la creu.