Les estafes amb monedes internacionals no són res nou. Els dòlars jamaicans, el bolívar veneçolà o els pesos dominicans són tot monedes estrangeres que pel seu gran paregut físic els defraudadors utilitzen per pagar als comerços fent-les passar per euros. La moneda de la qual adverteix ara la Guàrdia Civil és la lira turca, que tant per color com per grandària es fa passar per una moneda de dos euros.

Una moneda amb un valor molt per sota del de l’euro

Si fem la conversió de lires turques a euros, ens sortirà que aquesta moneda té un valor que equival només a 0,32 cèntims. Els estafadors es poden estalviar molts diners, però si ens fixem amb més deteniment, les diferències són molt evidents. En primer lloc, en la lira turca apareix el número 1 amb una mitja lluna a sobre i la inscripció "Yeni Türk Lirasi" a sota. Al revés surt retratat Kemal Atatürk, el president de la República de Turquia, amb la frase "Turkiye Cumhuriyeti". No està de més revisar el nostre moneder, sobretot després d'haver pagat en efectiu a algun comerç, ja que les botigues i petits establiments són les víctimes més habituals d'aquest tipus de frau.

Altres monedes tramposes

A més de la lira turca, hem de tenir compte amb altres monedes que es poden fer passar per una de dos euros. Dos levs búlgars tenen una equivalència de poc més d'un euro; cinc rands sud-africans són realment 0,28 cèntims; deu bahts tailandeses passen per dos euros, però realment serien 0,20 cèntims; i cinc dirhams marroquins costen 0,46 cèntims.

Monedes
Altres monedes estrangeres que poden passar per euros. 

Quan viatgem a països fora de l’Eurozona, hem de tenir en compte que el canvi de divisa pot comportar un desemborsament significatiu. Per exemple, si decidim anar a Suècia per un parell de dies, hem d’estar mentalitzats per pagar al voltant de tres euros per un cafè. A Suïssa, un dels països més cars d’Europa, un cappuccino pot sortir pel mòdic preu de quatre euros.