Agents de la policia científica de la Policia Nacional segueixen avançant amb la investigació que serà clau per aclarir què va passar dijous, al voltant de les sis de la tarda, a l’edifici del barri del Nou Campanar de València. Un devastador incendi va convertir un edifici de catorze plantes en una torxa. Tot i que alguns veïns van poder sortir del bloc i alguns van ser rescatats pels bombers, deu persones van morir cremades. Entre ells, una família, una parella jove amb dos menors de pocs mesos.

Però què va passar? El cas segueix sota secret de sumari. Així ho va ordenar la magistrada que va assumir el cas, Instrucció 10 de València, per preservar la identitat de les víctimes i dels seus familiars, però s’han conegut detalls dels avanços de la policia científica. La hipòtesi que més força ha agafat és que va fallar el motor d’un dels tendals del balcó del quart pis, on es va originar el tràgic incendi. La investigació no s’ha tancat, però és la que té, ara per ara, més força de les que tenen sobre la taula els investigadors. 

Motor elèctric del tendal, la possible causa

El motor elèctric del tendal del balcó, que podria haver fet algun tipus de guspira, per un curtcircuit, sembla que va ser el que va originar aquest fatal incendi. A l’interior del pis de la quarta planta, on es va iniciar el foc, no hi havia ningú. L’home que hi viu era fora, de vacances, fet que fa pensar a la policia que no es va originar per una font directa; una cigarreta mal apagada o algun altre element. 

incendi valencia eduardo manzana europa press
Bombers durant les tasques d'extinció de les flames de l'edifici de València / EP

Els especialistes en investigacions d’incendis estructurals, arribats des de Madrid, sostenen que les flames es van iniciar a l’exterior de l’edifici, fet que va facilitar aquesta propagació i que el fum no fos detectat fàcilment des de l’interior dels pisos. El revestiment de l’edifici, fet d’un plàstic que actualment ja està prohibit fer-lo servir, va accelerar aquesta propagació de l’incendi, arribant a calcinar, en menys de dues hores, les dues torres d’aquest edifici que ocupa tota una illa de cases.

Si l’incendi s’hagués iniciat a l’interior, segons detallen els especialistes, les flames haurien tingut més limitat el seu recorregut per la façana. L’any 2012 es va registrar un incendi també al bloc, però tot i que va causar danys a l’interior del pis on es va iniciar, no va tenir afectació estructural. 

Deu víctimes mortals a l'incendi de València

La ràpida propagació de l’incendi també es va generar per culpa del fort vent que feia a la zona. En menys d’una hora el foc ja estava generalitzat a tot el bloc. Fins ben entrada la matinada de divendres els bombers no van poder controlar les flames. Es van localitzar quatre víctimes mortals en un primer moment, que van poder ser vistes des de l’exterior. Quan els bombers i els agents de la policia judicial van accedir a l’interior de l’immoble, van poder localitzar les altres sis persones que estaven desaparegudes.