El volcà adormit de Tenerife (Illes Canàries) podria no estar-ho tant. Els últims dies s'han detectat més de cent terratrèmols de baixa magnitud sota la muntanya més alta de l'estat espanyol, amb 3.718 metres d'alçada, a la zona de Las Cañadas del Teide, segons ha informat l'Institut Volcanològic de Canàries (INVOLCAN). Aquests sismes s'han donat entre el 25 i el 28 de novembre a una profunditat d'entre 10 i 20 kilòmetres. Tot i que són tremolors menors, feia temps que el terra sota el que s'erigeix el majestuós cim considerat sagrat per la mitologia guanxe no registrava una activitat tan clara i recurrent. La magnitud màxima registrada ha estat d'1,3 en l'escala de Richter. De totes maneres, s'ha de mantenir la calma: el Teide continua estant pràcticament inactiu, en estat de latència. Al menys, en aquests moments.

Última erupció a la zona: el 1909

El volcà ha donat senyals d'activitat els últims anys, tot i que de manera molt suau. I, a més, la última erupció va produir-se fa més de 100 anys, el 1909, fora del parc nacional actual. Va fer eclosió el Chinyero, un volcà de la zona, i va durar deu dies. Per sort, no va provocar danys a la població tot i que va dispersar diverses cendres en una àrea on ara resideixen més de 200.000 persones i hi ha dos aeroports (Tenerife Nord i Sud). Aquesta va ser l'última erupció coneguda al complex que forma el Teide, que ha entrat en erupció 13 vegades els darrers 2.000 anys. Les documentades i més recents van ser el 1492, 1704, 1706, 1798 i, la ja mencionada, del 1909.

L'erupció de 1798 del Pico Viejo va durar des del 9 de juny fins el 8 de setembre, essent la més llarga de la que es té coneixement històric. Però tot això va succeir a la zona, perquè, realment el Teide com a tal no fa eclosió amb magma des de fa uns 1.000 anys. Tanmateix, el perímetre sí podria mantenir l'activitat i provocar una explosió en algun moment concret que fes sortir lava i cendres d'una manera similar al que va succeir fa poc a la illa de la Palma, tot i que la probabilitat és molt baixa. 

L'últim cop que la zona del Teide i Pico Viejo va tenir activitat sísmica similar a la dels últims dies d'aquest novembre va ser entre l'abril i el maig del 2004. En aquells moments van registrar-se 200 petits terratrèmols, cinc d'ells van poder sentir-se per la població local. Es va produir un augment del nivell de gasos volcànics en l'àmbit del parc nacional del cim de la illa, que van cessar sis mesos més tard, sense que arribés a erupcionar. Les alertes hi són, però el volcà segueix adormit, encara que un estudi de la Universitat de Granada del 2009 va assegurar que de donar-se les erupcions en l'estructura del Teide i no en els voltants com els darrers mil anys, aquestes "serien molt violentes".