El Marsili podria fer trontollar el sud d'Europa. Aquest volcà submarí, el més gran en dimensions de tot el continent, es troba a la mar Mediterrània, concretament al Tirreno meridional, uns 140 kilòmetres al nord de Sicília i al voltant de 150 de Calàbria (Itàlia). El problema és que l'activitat ha anat en augment des que va ser descobert als anys 1920 i els científics l'han considerat com "potencialment perillós". No per res, sinó perquè en cas d'erupcionar podria provocar un tsunami de més de 20 metres d'alçada que arribaria a impactar contra la costa italiana. 

El volcà porta dormint milers d'anys però no està inactiu

Tot i ser descobert a principis del segle XX, no va ser fins el 2005 que va començar-se a estudiar en profunditat amb mitjans i projectes estratègics del CNR (Consell Nacional de Recerca italià) i es van monitoritzar les observacions oceàniques. Porta milers d'anys sense gran activitat, però això no vol dir que es trobi inactiu. De fet, els fenòmens volcànics del Marsili es donen a totes hores del dia. Els científics creuen que l'edat d'inici de l'activitat volcànica és inferior a 200.000 anys.

L'antiguitat del volcà seria similar a la del Teide (Tenerife), i de fet, el Marsili hauria provocat tsunamis prèviament a les regions costeres del sud d'Itàlia, on s'han trobat rastres dels seus materials. El turó submergit que forma el Marsili podria explotar en qualsevol moment i, fins i tot, arribar a formar una illa, tot i que es troba a 474 metres de profunditat. No obstant això, tot depèn de la força i rapidesa que pugui donar lloc a això, ja que no tot hauria d'acabar amb un tsunami de 20 metres. Però existeix la possibilitat, segons apunten diversos experts. 

En aquests moments l'activitat del Marsili són baluerns suaus, algun cop acompanyades amb emissions gasoses i petits tremolors. Per això, mentre tot segueixi tranquil i a poc a poc no hi haurà perill. Però, i si hi ha una erupció radical? Aleshores una més que probable onada gegant podria afectar a les regions italianes de Campània, Calàbria i Sicília, que són, a més, algunes de les zones amb més densitat de població d'Itàlia. Tot això, provocat pels desplaçaments de pedres que hi ha sota la mar, no per l'explosió, que quedaria neutralitzada pels 474 metres de profunditat als quals es troba el seu cim.