Una operació internacional que anava tancant el cercle a Espanya. Això és el que resumidament ha passat en una col·laboració entre les autoritats australianes i espanyoles fins enxampar en Lucio, un home de 41 anys i d'origen bolivià, qui portava més de deu anys aprofitant-se sexualment de menors a la zona de Barcelona. La Policia Nacional va detenir-lo aquest 11 de gener a Sant Pere de Ribes (Garraf) per agredir sis víctimes -confirmades fins ara-, totes d'entre 3 i 10 anys, pertanyents al seu entorn més proper. Les gravava mentre abusava d'elles amb el telèfon mòbil i després les pujava a la Dark Web -un Internet ocult on els criminals de mig món intenten deixar de banda els controls policials- on quedaven a disposició de pederastes d'arreu del món. Però, com el van enxampar? Per una pel·lícula en castellà que s'escoltava de fons en un dels vídeos i una joguina d'un cotxe patrulla.

'The Longest Yard' i un cotxe de la "Policía Municipal"

Dins de la cooperació internacional, Austràlia va enviar les imatges que va trobar a la Dark Web a Espanya el passat 5 de gener, precisament per sospitar que el perillós pedòfil tenia relació amb el país. Pel que sembla, en Lucio sempre intentava no sortir a càmera quan realitzava les agressions sexuals i no van trobar cap fragment per identificar-lo. No obstant i aquesta preocupació, els menors sortien nítidament als fotogrames dels curtmetratges d'entre 30 i 90 segons. Segons ha explicat El Confidencial, el cercle va anar-se tancant quan van observar que hi havia un cotxe de joguina que semblava un vehicle policial amb una inscripció en castellà de "Policía Municipal" i una estrella com la d'un sheriff. Els agents van localitzar l'objecte i van veure que que era un producte que comercialitzava per tota Espanya una empresa amb seu a Catalunya.

Això va posar les fronteres en l'estat. I, a més, va ser confirmat que era Espanya pel dialecte de l'espanyol que s'escoltava en una pel·lícula que hi havia posada a la televisió en un dels curts vídeos sexuals publicats a la xarxa oculta d'Internet. El mitjà citat ha apuntat que s'estava emetent per un canal nacional el llargmetratge The Longest Yard, protagonitzat per Adam Sandler. Això va cridar enormement l'atenció de la Policia Nacional i va activar el Grup I de Protecció del Menor de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Comissaria General de Policia Judicial, amb seu a Madrid, que van analitzar un per un els fotogrames. Finalment, van detectar unes teulades entre les finestres de l'habitació on s'havia enregistrat en Lucio amb un dels nens. Van rastrejar la zona per GPS i van trobar similituds.

Lucio es guanyava la confiança de les famílies bolivianes

La investigació, que va iniciar-se després de les imatges facilitades per la Interpol, va ser dirigida per la Policia Nacional, els quals van realitzar la detenció, en cooperació amb la policia de Queensland (Austràlia) i el Grup de Delictes contra Menors de la Interpol, així com agents de la Policia Local de Sant Pere de Ribes. Amb tot això, va descobrir-se l'àrea geogràfica on residia -tot i que va canviar diversos cops d'habitatge- i el seu modus operandi: es guanyava la confiança de famílies d'origen bolivià i després violava els seus fills i els gravava en vídeo o feia fotografies amb el mòbil o una càmera. A més, havia treballat com a monitor de futbol de nens menors d'edat a diferents clubs de la zona, tant a Sant Pere de Ribes com a Sitges

 

La Policia Nacional va escorcollar el seu habitatge i l'ordinador amb el qual suposadament penjava a la Dark Web les fotografies i els vídeos amb els menors. Els agents van confiscar quatre discs durs, tres targetes de memòria, un telèfon mòbil i una càmera. Els agents el van arrestar el passat 11 de gener al municipi del Garraf a Lucio, en un temps rècord de només sis dies de cerca policial. Es creu que podria haver-hi més víctimes, per la qual cosa la investigació continua oberta.