Un dels moments més dolorosos per una persona és quan mor algú a qui estimes, més encara si no te’n pots acomiadar ni vetllar el seu cos. Això és el que li ha passat a una família d’Egino, a Àlaba, que no va poder donar l’últim adeu a la seva mare perquè al tanatori la van incinerar per error abans d’hora. Els fills denuncien que no van mostrar cap empatia amb ells després dels fets i demanen que un cas com aquest no es torni a produir mai més.

Incineren per error una dona el dia abans i sense que la família se’n pogués acomiadar

La dona va morir el passat dimecres 9 de novembre i els seus fills van contractar el tanatori Albia de Vitoria per als serveis funeraris. Van acordar la seva incineració per al divendres següent a les 12.30 del migdia, després de fer una vetlla curta d’una hora. No obstant això, el dijous a la nit van rebre una trucada del tanatori dient que hi havia hagut un error i que en aquell moment estaven cremant el cadàver de la seva mare. La família es va quedar en xoc i un dels fills va haver de ser ingressat a un centre hospitalari amb un atac d’ansietat.

Des del tanatori els van oferir per compensar un servei gratuït de comiat, però no el van acceptar. Denuncien que no van tenir gens d’empatia cap a ells i els van explicar que ja havien tingut algun altre contratemps amb el treballador que va cometre l’error. No entenen com amb aquests antecedents encara seguia treballant allà. Es mostren indignats de com l’empresa ha reaccionat a aquest greu error, tractant-lo “com si en un restaurant s’equivoquen i et porten peix en lloc de la carn que has demanat”.

L'endemà, quan s’havia d'haver fet la vetlla, ningú es va poder acomiadar de la dona. El responsable del tanatori els va tornar a demanar disculpes i els va entregar les cendres, tot i que la família dubta que siguin les seves després de tot el que ha passat. Els van comentar que l’error havia estat que en lloc de posar la incineració a les 12.30 del migdia l’havien apuntat a les 00.30 de la nit.

Els fills han de prendre pastilles per a poder dormir, ja que no deixen de pensar en tot el que han hagut de viure, en com va poder arribar a passar i en la tristesa que els genera no haver pogut acomiadar la seva mare. Estan estudiant emprendre accions legals contra el tanatori, encara que expliquen que no els interessa els diners, sinó que una cosa com aquesta no es torni a produir mai més. En aquest sentit, han recordat que no és una cosa puntual i just la setmana anterior havien vist com una família havia hagut de vetllar una persona equivocada a Madrid.