Una vetlla mai és un assumpte agradable. I ho és encara menys si descobreixes que no has estat vetllant a la persona correcta. Això és precisament el que ha passat a un tanatori de Madrid, quan la família va obrir el taüt per acomiadar-se definitivament i va descobrir que no es tractava de la seva morta.

La Policia Nacional ha obert una investigació per poder determinar què va provocar la confusió que va acabar amb l'intercanvi dels cossos de dues dones de 90 anys que van morir al mateix hospital i que van ser entregades a les famílies equivocades. L'objectiu de la investigació és esclarir si la negligència ha estat comesa a l'Hospital Universitari Moncloa o si, al contrari, ha estat un error del Tanatori M30. Des del servei funerari asseguren que els taüts havien arribat ja des de l'hospital amb les etiquetes canviades.

Van descobrir l’error en l’últim moment

La família de María F.D. s'havia passat les últimes 24 hores vetllant sobre el fèretre tancat. Va ser la seva filla qui es va adonar de l'error quan van demanar als treballadors del tanatori que ho obrissin per poder acomiadar-se d'ella per última vegada. El desafortunat descobriment es va produir just a temps: el cadàver ja havia estat desplaçat al cementiri de La Almudena, on estava previst que s'incinerés.

Queda la pregunta de si l'altra família es va adonar de l'equivocació. Tot i haver mort el mateix dia i al mateix hospital, la família de Raquel A.D., també de 90 anys, va organitzar la vetlla un dia abans. Segons una treballadora del tanatori, una dona va expressar els seus dubtes respecte a la identitat del cadàver, però que al final la família va decidir procedir tant amb la vetlla com amb la posterior incineració.

Totes dues famílies han expressat la seva intenció d'exigir als responsables de l'error que paguin pels danys morals ocasionats. Però apunten que el possible origen de la confusió podria haver estat pel fet que les dues ancianes s'assemblaven bastant físicament. Per la seva part, la policia està custodiant el fèretre de la que seria realment Raquel A.D. a l'espera de què la família d'aquesta la pugui identificar definitivament. El Jutjat d'Instrucció número 40 ha ordenat així mateix que la Policia Científica examini les cendres de l'altre cos per a determinar si es tractava realment de María F.D.