Dues dones ucraïneses que van arribar aquest dimecres a la nit a l'estació de tren Joaquín Sorolla de València van alertar la Creu Roja que unes persones havien contactat amb elles telefònicament en nom de l'ONG amb la intenció de recollir-les a l'estació i emportar-se-les.

Així ho ha avançat Levante-EMV i ho han confirmat a Efe fonts de Creu Roja, que han posat èmfasi que mai no contacten telefònicament ni recullen ningú, sinó que estableixen dispositius de recepció en diferents punts d'Espanya quan s'espera l'arribada de diverses persones procedents d'Ucraïna per oferir-los una primera orientació.

Segons les mateixes fonts, una de les dones que va arribar en un dels trens va buscar el personal de Creu Roja que hi havia a l'estació i els va alertar d'aquesta situació que l'afectava a ella i a una altra dona, i per això van procedir a notificar-ho als agents de Policia Local que hi havia a l'estació perquè investiguessin els fets.

Fonts de la Policia Local de València han indicat a Efe que una de les refugiades ucraïneses va explicar que quan encara estava al seu país d'origen l'havia contactat una dona fent-se passar per voluntària de Creu Roja, i li va comunicar que l'estaria esperant a l'estació de tren per portar-la a un allotjament que no va especificar.

Les màfies s'estan volent aprofitar de la guerra

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha afirmat que aquest succés evidencia que les màfies estan aprofitant "l'alta vulnerabilitat" d'aquestes persones que fugen de la guerra a Ucraïna per intentar explotar-les, i ha anunciat que estaran "molt vigilants" i "molt atents" perquè no aconsegueixin les seves finalitats.

"Aquestes persones que arriben de la guerra venen en una situació en la qual qualsevol presumpta ajuda que rebin l'agafaran amb els braços oberts", ha alertat Cano, que ha lamentat que les màfies aprofitin la debilitat d'aquestes persones per "treure rendiment".

Cano ha anunciat que, a partir d'ara, hi haurà "presència permanentment" de la Policia Local a cada comboi de refugiats que arribi a l'estació de l'AVE de València, per "donar seguretat", confirmar que tots els tràmits es fan com correspon i continuar col·laborant amb la Creu Roja.

Aquest succés s'ha comunicat a la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, ja que segons ha assenyalat Cano la competència d'investigació sobre les màfies li correspon a la Policia Nacional, a fi que a tot Espanya estiguin atents per si això està passant també en altres punts.

Compte amb l'estafa de la Creu Roja

La Policia Local d'Irun (Gipuzkoa) ha alertat d'un possible intent d'estafa en relació amb l'ajuda humanitària que aquests dies s'aboca amb Ucraïna, amb motiu de la guerra al país provocada per la invasió de Rússia. Pel que sembla, algunes persones s'estarien fent passar per membres de Creu Roja per recaptar diners destinats a una campanya inexistent.

Segons ha explicat en un comunicat, aquest dimecres passat, responsables de Creu Roja van informar la Policia Local d'Irun que diverses persones, suposadament identificades com a membres de l'entitat, estarien sol·licitant en la via pública diners "per a la recuperació ucraïnesa".

Després de rebre l'avís, agents municipals es van desplaçar al lloc, però en aquell moment no van poder localitzar ningú. En qualsevol cas, a través de la direcció de Creu Roja, s'ha pogut confirmar que no existeix cap campanya oficial sobre això. Així mateix, des d'aquesta mateixa entitat, per mitjà de la seva delegació local, han informat la ciutadania que mai no recapten fons d'aquesta manera i que, per tant, es tractaria d'una estafa.