La cadena de supermercats Dia va vendre durant mesos falsos productes ibèrics que van resultar ser no aptes per al consum humà -un fet que la companyia nega. Una estafa d'un proveïdor va acabar amb la liquidació dels productes amb rebaixes de fins a 75 % en el seu preu.

El supermercat Dia va vendre falsos ibèrics

Els fets es remunten a finals de l'any 2019, quan l'empresa de supermercats va comprar pernils presumptament robats a un proveïdor, que en el moment era sospitós de mala praxi en la indústria alimentària.

Els dubtes sobre les peces a la venda als supermercats van iniciar una investigació del Seprona de la Guàrdia Civil, l'anomenada operació Slice -rodanxa en anglès.

Pernil Ibèric / Viquipèdia

Dia ven embotits ibèrics falsos amb rebaixa / Wikimedia

A començaments de 2020, la Guàrdia Civil va ordenar als supermercats Dia que retirés les potes de pernil robades, però es van continuar venent els productes del mateix proveïdor, QSabor Foods S.L.

Setmanes després es va descobrir que en aquests productes s'havien suplantat segells sanitaris -sense el coneixement de l'empresa titular- i el certificat ibèric, informa el mitjà Vozpópuli.

No aptes per al consum i amb rebaixa del 75 %

Fins i tot es van arribar a vendre productes sense data de caducitat ni número de lot, la qual cosa impedeix el rastreig o traçabilitat de l'article.

Des del supermercat afirmen haver estat víctimes d'una estafa, ja que desconeixien la provinença dels embotits, i haver "exercit accions legals" contra els implicats. L'operació policial es va saldar amb sis detinguts, diverses empreses investigades i 63.000 envasos confiscats.

Operació Slice / Guàrdia Civil

Dia diu haver estat víctima d'una estafa per part del proveïdor / Guàrdia Civil

Dia també assegura col·laborar amb la Guàrdia Civil i afirma que: "des del primer moment que es va tenir coneixement de la investigació, la companyia va extingir tota relació amb el proveïdor, per això es van aplicar els descomptes".

Però el departament de control de qualitat no va detectar el frau dels segells sanitaris ni tan sols després que saber que la Guàrdia Civil investigava partides de pernil de procedència presumptament il·legal, informa el mitjà citat.

Estafa i liquidació

De fet, durant almenys quatre mesos, Dia va vendre als seus supermercats aquests falsos ibèrics de la marca Campo Noble amb preus fins i tot un 75 % per sota de l'original.

Així van liquidar pernil d'esquer ibèric per 1,99 euros, estotjos d'embotits ibèrics variats per 10 euros o potes de pernil a meitat de preu.

Ganivet portapernils / Pixabay

L'operació es va saldar amb sis detinguts i gairebé un milió d'euros confiscats en ibèrics / Pixabay

Els envasos retirats per la Guàrdia Civil en l'operació, el maig de 2020, arribaven a un valor en mercat de "967.000 euros i haurien ocasionat un risc per a la salut pública, en ser considerats no aptes per al consum", informava l'institut armat, que acusa els detinguts de delictes contra la salut pública, estafa, falsificació, contra la propietat industrial i furt relatiu al mercat i als consumidors.

La versió de la companyia

En el context de la investigació que va dur a terme la Guàrdia Civil i amb la qual Dia va col·laborar des de l'inici estretament, la causa de la investigació va ser la sospita d'un problema amb la titularitat dels productes.

"Tots els productes que van estar a la venda tenien la traçabilitat i documentació correcta i les autoritats van permetre la seva comercialització", assegura Dia, contradient la versió de la Guàrdia Civil i que recull Vozpópuli.