Cau una empresa que venia de forma fraudulenta envasos de pernil i llom no aptes per al consum sota la Denominació d'Origen Protegida de Guijuelo, fent-los passar per ibèrics.

Pernils no aptes per al consum a la venda

La investigació va començar quan agents del Seprona de la Guardia Civil de Salamanca van tenir coneixement que una empresa en La Carolina, Jaén, venia per internet i a dues botigues físiques productes ibèrics fraudulents, especialment pernils.

Per encobrir-se estaven utilitzant marques comercials registrades, especialment pertanyents a la Denominació d'Origen Protegida (D.O.P.) Guijuelo i incomplint la norma de qualitat de l'ibèric, perjudicant els compradors i posant en risc la salut pública.

Els responsables de l'empresa, un home i una dona de la localitat andalusa amb diversos antecedents policials, van ser detinguts com a presumptes autors de delictes d'estafa, contra la propietat industrial i contra els consumidors.

Falsa denominació d'origen ibèrica

Durant la investigació es va descobrir que l'empresa comercialitzava pernils com "100 % gla" i amb origen en la D.O.P. Guijuelo a un preu bastant inferior als preus originals d'aquesta denominació, a fi d'obtenir grans beneficis econòmics.

Guàrdia Civil / EFE

La Guàrdia Civil intervé milers de pernils falsament etiquetats com a ibèrics a Jaén / EFE

A l'etiqueta del pernil es mostrava un número de registre sanitari d'una empresa productora d'ibèrics de Salamanca, que no sabia de l'estafa ni havia donat consentiment per a la seva utilització, sense tenir relació amb els fets.

Detinguts per delictes contra la salut pública i estafa

Llavors, els agents van registrar les dues botigues físiques que l'empresa de pernils i embotits posseïa a la província de Jaén, acompanyats per veterinaris de la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia.

En aquests registres s'han intervingut i posat a disposició judicial aquest dijous més d'un miler d'etiquetes amb els logotips falsificats de la D.O. Guijuelo i de diverses empreses de Salamanca, així com nombrosos pernils i lloms ja etiquetats falsament i disposats per a la seva venda.

Per part del veterinari, s'han immobilitzat diverses partides de pernils i lloms per no poder demostrar-se la seva procedència ni poder garantir la seva aptitud per al consum.