No és habitual que un comandament plegui. Acostuma a ser diferent: acostuma a ser destituït. Alguna de grossa n’ha de passar perquè un agent dels Mossos deixi el seu càrrec de manera voluntària, sobretot si està en una posició de comandament. Els comandaments arriben a saber mudar la jaqueta per continuar, si cal, en el càrrec. Però no tots els comandaments són de la mateixa pasta. Aquest dilluns es va fer oficial la dimissió del cap de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la regió de Girona, un sotsinspector, un home d’ARRO, un dels pioners d’aquesta polivalent unitat de la policia catalana, i després de gairebé quatre anys al capdavant de l’ARRO de la regió de Girona. Bregat amb l’ordre públic a la ciutat de Barcelona, ara liderava aquest grup d’antiavalots, unitat d’intervenció i reforç de seguretat ciutadana que és actualment l’ARRO a Girona, i arreu del país. Però ha dit prou després dels seguits enfrontaments amb la cap de la regió. No el fan fora, plega per "coherència professional i personal".

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, dilluns va fer oficial la seva renúncia al càrrec i va demanar anar on té la plaça, a la comissaria de Girona, on assumirà tasques de cap de torn, tal com han confirmat també fonts oficials dels Mossos d’Esquadra. Amb tot, però, de manera oficial, el cos evita parlar de "dimissió" i ho emmarca en una petició del sotsinspector per tornar a la plaça a la comissaria de Girona, com a canvi d’etapa. Fonts de l’ARRO, en canvi, confirmen que el fins ara cap d’aquesta àrea regional ha dimitit i que així ho ha fet saber a la tropa.

Enfrontat amb la comissària Catà

El cap de l’ARRO de Girona mantenia una pugna amb la comissària Sílvia Catà, responsable de la regió de Girona, i de qui depèn aquesta unitat, pel tracte que des de la regió es tenia amb els agents de l’ARRO per la gestió que volia fer de l'àrea i per les funcions que volia encarregar als agents. Pels canvis d’horaris que s’ordenaven per serveis regionals sense tenir en compte les planificacions i sense recompensa. Alhora, i des de fa anys, el sotsinspector havia alertat que calia dissenyar un relleu generacional en aquesta unitat, que s’anava envellint, i si bé això donava un plus d’experiència, calia també preparar el recanvi. En els darrers concursos i oferiments permesos des de la regió i des de la Prefectura, el nombre final d’agents gairebé havia estat negatiu, arribant a perdre efectius.

mossos font polvora gerard vila acn
Agents de l'ARRO dels Mossos, a Girona, en una imatge d'arxiu / ACN

Aquesta unitat, una de les més polivalents del cos –i que ara té sobre la taula un canvi de model, amb noves formes de patrullatge–, assumeix una càrrega de feina molt gran, sobretot amb desallotjaments judicials i també amb assalts relacionats amb investigacions per narcotràfic. Peticions de serveis de totes les comissaries de la regió que ha d’assumir l’ARRO de Girona cada cop amb menys efectius i amb una comissària en cap poc amatent a les necessitats d’aquesta unitat, que és la primera resposta robusta, després dels agents de seguretat ciutadana, a incidents greus com els que els darrers mesos s’han registrat a les comarques de Girona, com els incidents de Salt, Figueres i la Font de la Pólvora, a Girona.

Sense relleu

El sotsinspector havia alertat en diverses ocasions de la problemàtica dels horaris i de la falta de material, com també, com va explicar ElCaso.cat, que alguns agents tenien les armilles antibales caducades. Els agents han valorat aquests mesos la defensa del seu cap davant de les ocurrències de la cap regional. Ara com ara, oficialment, la comissària Catà encara no ha nomenat el relleu del sotsinspector que fins ara ha liderat l’ARRO de Girona. No ho tindrà fàcil per trobar algú per ocupar aquest càrrec.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!