Diverses parts del món viuen una de les pitjors sequeres dels últims anys, que estan deixant pantans, llacs i rius completament secs. Aquest fenomen, malgrat ser altament preocupant a causa del context de crisi climàtica en el qual vivim, està, alhora, deixant al descobert importants troballes, alguns de caràcter històric, altres que recorden la història més recent d'Europa, i alguns que són, senzillament, macabres.

Espanya no és l'únic país que viu un episodi de sequera severa, sinó que altres països europeus, asiàtics i americans també pateixen els estralls del canvi climàtic, que cada vegada són més freqüents i intensos. Malgrat que, recentment, forts temporals acompanyats d'inundacions i tempestes han deixat desenes de víctimes mortals i ferits arreu del món, altres regions pateixen les inclemències d'un clima sec i calorós. Això, tanmateix, està traient a la llum vells tresors que han estat ocults sota l'aigua durant dècades, fins i tot i segles. Altres descobriments, no obstant això, no són tan bonics.

Els misteriosos cadàvers que han aparegut al llac Mead, a Nevada, després d'eixugar-se

El llac Mead, situat entre els estats de Nevada i Arizona, ha arribat als seus nivells mínims històrics, començant a eixugar-se el mes d'abril passat. Des d'aleshores, el ràpid deteriorament de l'embassament ha deixat al descobert desenes de cossos que, anys enrere, van ser llançats a aquestes aigües per mai ser trobats, fins ara. De fet, dilluns passat, 15 d'agost, van sortir a la superfície noves restes humanes que porten les autoritats estatals de Nevada a relacionar aquests cossos amb assassinats no resolts i la màfia. Molts d'aquests cossos han aparegut amb marques de bales, altres, amb blocs de ciment als peus, i alguns fins i tot dins de gibrells. Crims sense resoldre en els que els detectius hauran de treballar durament.

llac pixeu sequia cadaveres crimenes sense resoldre
La sequera que afecta el llac Mead deixa al descobert cadàvers relacionats amb crims sense resoldre. / Foto: NPS/CJohnston

Apareixen vaixells alemanys de la Segona Guerra Mundial al riu Danubi

El riu Danubi, un dels més importants d'Europa, i que creua diversos estats europeus, també s'està veient afectat per la sequera. Les altes temperatures i l'escassetat de pluges estan fent que el nivell del riu descendeixi fins a nivells insospitats, la qual cosa ha fet que sortissin a la llum els records d'un dels episodis més foscos de la història contemporània d'Europa: la Segona Guerra Mundial. Així, han aparegut les restes de diversos vaixells de guerra alemanys enfonsats fa més de 80 anys a prop de la ciutat sèrbia de Prahovo. Molts d'aquests vaixells encara contenen explosius i bombes, la qual cosa suposa un seriós risc per a la navegació i la ciutadania.

restes vaixells alemanyes enfonsades va riure danubio
Les restes de vaixells de guerra alemanys enfonsats al riu Danubi durant la Segona Guerra Mundial han aparegut a causa de la sequera. / Foto: Reuters via Twitter

Apareixen a la Xina estàtues budistes de 600 anys d'antiguitat

La sequera, no obstant això, també ha tret a la llum tresors d'incalculable valor històric. En els últims dies, han aparegut una sèrie d'estàtues budistes d'uns 600 anys d'antiguitat, segons els primers càlculs dels experts. Les tres estàtues es van esculpir en roques que, segles després, van ser cobertes per les aigües del riu Iangtsé, el més gran tot Xina; es creu que aquestes estàtues de representacions budistes pertanyen al regnat de la dinastia Ming. El conjunt de les tres estàtues ha aparegut en molt bon estat i serà estudiada per experts.

estàtua budista 600 anys antiguedad va riure xinesa
La sequera del riu Iangtsé ha tret a la llum tres estàtues budistes esculpides en roques 600 anys enrere. / Foto: Reuters via Twitter