Famèlics sense res per menjar ni beure. En aquestes pèssimes condicions es trobaven sis cavalls i dos gossos en una hípica del Bruc, a l’Anoia. Així ho ha denunciat la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), que en una visita a les instal·lacions va comprovar de primera mà com els animals estaven pràcticament esquelètics i malvivien entre els seus propis excrements. "En donar-los aigua, els animals es van desesperar i lluitaven per poder beure els primers", relaten. A més, després de trobar algunes restes òssies, sospiten que el propietari podria haver enterrat els cavalls que anaven morint sense fer l’ús obligatori de recollida d’animals morts.

Els animals han estat traslladats a una altra hípica amb millors condicions

Segons expliquen des de l’entitat, això no és una situació nova i la propietària dels terrenys, a qui l'hípica els hi ha llogat, ja ho va denunciar fa mesos, però les institucions públiques van fer-ne cas omís i els animals seguien vivint en males condicions. Per això, critiquen que no s’hagi decidit actuar fins que la situació ja començava a ser crítica i la vida dels animals corria perill. Segons el propietari de l’hípica ha dit a TV3, els animals no tenien menjar perquè algú entrava a les instal·lacions i robava el pinso. Per ordre del Departament d’Acció Climàtica i els Mossos d’Esquadra, els cavalls han estat traslladats a una altra hípica on els garanteixen millors condicions de vida.

Des de FAADA exigeixen a la Generalitat que obri un expedient sancionador a aquesta hípica del Bruc per incomplir la normativa de protecció animal. A més, reclamen que s’inhabiliti el propietari i es decomissin tots els animals en situació de risc. La federació alerta que el maltractament o abandonament de cavalls és cada vegada més habitual i que no hi ha suficients protectores per fer-se’n càrrec. Per això, reclamen l’obertura de nous refugis per a cavalls. Només el 2022, la Generalitat va confiscar 16 cavalls als seus propietaris perquè els maltractaven.