Revèn 14 cavalls il·legalment i localitzen un d'ells a Bèlgica. Els animals procedien de 12 explotacions equines de quatre poblacions d'Andalusia i de les comarques gironines. La Guàrdia Civil investiga en aquests moments al propietari d'un centre hípic de Xerès que va rebre 38 animals en òptimes condicions, per a la seva cura i subhasta en lots, com a presumpte autor de apropiació indeguda i estafa per la venda il·legal dels pura raça.

Retorn de 14 cavalls per estar en "mal estat"

La investigació va començar arran de rebre el requeriment de l'autoritat judicial per aclarir com s'havia fet la subhasta de 38 cavalls, la majoria de pura raça espanyola. La Guàrdia Civil de Cadis va intervindre al propietari els animals, en el marc d'una operació al Camp de Gibraltar relacionada amb el tràfic de drogues i blanqueig de capitals.

Tanmateix, el que va provocar les sospites dels agents van ser l'estat de les muntures i la renuncia d'un dels nous propietaris, poc després d'adquirir-los, de 14 cavalls perquè el seu estat no corresponia amb el de les fotografies facilitades per l'investigat. Al ésser retornats, l'empresari xeresà, i propietari de la hípica esmentada, va decidir revendre'ls sense comunicar als compradors que la transacció no era legal i que no tenia cap títol de propietat ni documentació que li permetés.

Revenda i localització

La intervenció de la secció del Seprona de la Guàrdia Civil ha permès recuperar els exemplars venuts il·legalment. Els agents, després d'inspeccionar un total de 12 explotacions equines van localitzar els cavalls que van comprar-se de manera fraudulenta, a més d'un identificat a Bèlgica. Les empreses registrades es trobaven majoritàriament a Andalusia: set a Cadis, dos a Algesires, una a Sevilla i una altra a Jaén. La policia també va entrar a un establiment de les comarques gironines, on van recuperar un dels 14 pura raça retornats i revenuts pel propietari de la hípica de Xerès.

En total, es van realitzar quatre subhastes en lots de 36 animals, ja que un d'ells va ser adjudicat a l'esquadró de cavalleria de la Policia Nacional i un altre va morir. Les licitacions es van fer difonent imatges dels animals, fetes en el moment del dipòsit, quan estaven en un estat "òptim". Res a veure, segons assegura la Guàrdia Civil, amb el que tenien quan es van entregar als nous propietaris, que a més havien de fer-se càrrec de les despeses de manutenció i cures durant el temps que van estar a les instal·lacions del dipositari.