Segona jornada de l'onada de calor amb diversos incendis a Catalunya. Els Bombers de la Generalitat treballen durant tot el dia en els focs declarats en diferents parts del país, on encara queden focus sense controlar. Ara mateix preocupa l'incendi originat a la Pobla de Massaluca al migdia, a la Terra Alta, que està actiu i actualment, hi treballen una cinquantena de dotacions. 

Jornada d'onada de calor a Catalunya amb incendis

La nit d'ahir, dimecres, a tres quarts d'onze, es va localitzar un incendi a Almatret, a la partida El Quadrat, on hi van treballar sis dotacions, que el van aconseguir estabilitzat ràpidament. Poc després, abans de mitjanit, un altre incendi al mateix lloc, tot i que a la partida d'Escambrons, va cremar prop d'una hectàrea, que va ser controlada per set dotacions.

I sense gaire descans, ja de matinada, els Bombers han hagut d'atendre un foc als afores del nucli de Vilaplana, a la Baronia de Rialb, on han treballat 15 dotacions terrestres.

La Conca de Barberà i l'Anoia tornen a cremar

A partir d'aquest matí s'han seguit identificant altres focus, com el que ha afectat uns 400 metres quadrats a la Conca de Barberà, a la localitat de Vimbodí i Poblet, que s'ha pogut veure des del quilòmetre 184 de l'AP-2 i que s'ha extingit cap a les deu.

Vimbodí i Poblet / Bombers

Incendi a Vimbodí i Poblet / Bombers

Però les dificultats han començat al migdia. Primer ha estat l'Anoia, que ha patit un nou incendi de vegetació agrícola a la localitat de Santa Maria de Miralles, per sort contingut. Tot seguit, abans d'un quart de tres de la tarda, 18 dotacions terrestres i cinc d'aèries s'han desplaçat fins a la localitat de la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta, just a tocar de la frontera amb Aragó.

Incendi sense control a la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta

Ni tan sols una hora després ja eren 37 les dotacions activades, de les quals onze eren mitjans aeris, que han comptat amb la col·laboració dels bombers aragonesos i dels mitjans del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, amb base a Saragossa

El ràpid desplaçament cap al sud-oest ha forçat a ampliar el dispositiu i a demanar ajuda a Aragó i al Ministeri esmentat, que ha col·laborat amb quatre hidroavions de gran capacitat, els anomenats FOCA

Crema la frontera amb Aragó: col·laboració des de Saragossa

S'han hagut d'evacuar una trentena de persones que es trobaven en un càmping, tasca que s'ha desenvolupat amb l'ajuda de la Guàrdia Civil de Terol i Saragossa. Encara es desconeix si les instal·lacions han quedat afectades per les flames.

També s'ha tallat la tensió de les línies de tren ADIF que passen de la zona, deixant sense servei el tram entre Favara i Flix, de la línia Reus-Saragossa. Pel que fa a l'afectació viària, s'han hagut de tallar les carreteres TV-7231 i la TV-7411 a la Pobla de Massaluca.

Carreteres tallades i trens sense servei

A les nou de la nit es calculaven prop de 58,89 hectàrees afectades per les flames, totes dins de l'espai natural protegit dels Tossals d'Almatret i Riba-Roja. Encara es desconeixen les causes de l'incendi, que estan sent investigades pels Agents Rurals.

Pobla de Massaluca / Bombers

Pobla de Massaluca / Bombers

Segons les declaracions del cap de Bombers de la regió de les Terres de l'Ebre, Ricard Expòsito, a TV3, "l'incendi tenia un potencial inicial de 1.200 hectàrees si saltava el riu Matarranya i entrava a la Comunitat d'Aragó, la direcció que havia pres inicialment". "Ara l'hem confinat dins del territori català amb un potencial d'unes 450 hectàrees", ha continuat.

Pel que fa al seu possible control, ha assegurat sentir-se optimista: "Creiem que el donarem per estabilitzat avui a la nit, tot i que no estarà controlat fins demà al matí. Dependrà de les condicions meteorològiques". 

Per altra banda, a dos quarts de quatre s'ha informat d'un incendi en una zona arbrada al costat de la piscina de Figaró-Montmany, al Vallès Oriental. Fins a 23 dotacions -cinc de les quals aèries- han treballat per controlar les flames, que no han arribat a cremar ni una hectàrea i un quart de set de la tarda s'ha donat per extingit.

Incendi secundari al Vallès Oriental

L'ampli desplegament per un incendi tan petit es deu al gran potencial que tenia d'expandir-se i a la dificultat orogràfica de la zona, propera al barranc del Torrent de les Maries. El més important, però, era atacar fortament la incidència al Vallès Oriental per evitar al màxim la simultaneïtat, és a dir, l'existència de dos o més incendis actius alhora.

Figueró Montmany / Bombers

Figaró Montmany / Bombers

L'estratègia ha donat resultat i tots els esforços se centren ara en l'incendi que arrasa la Terra Alta, que se segueix obrint. El vent bufa i la humitat és baixa, fets que fan més difícil perimetrar les flames. Es treballa ara en el muntatge d'un centre de comandament des d'on es dirigiran les operacions.